Business Internaţional

Facebook, pe lista de cumpărături a Apple?

Facebook, pe lista de cumpărături a Apple?

Autor: Adrian Voicu

20.10.2010, 11:02 21

Peter Kafka, redactor la suplimentul Wall Street Journal AllThings Digital, consideră că Steve Jobs ar avea în vedere achiziţia Facebook.Concluzia derivă din declaraţiile lui Jobs şi întâlnirea pe careacesta a avut-o în urmă cu câteva zile cu fondatorul Facebook MarkZuckerberg.

Astfel, în cadrul întâlnirii de ieri cu acţionarii, când a fostîntrebat ce plănuieşte Apple să facă cu rezerva de cash de 51miliarde dolari, acesta ar fi spus: "Considerăm că una sau maimulte oportunităţi strategice unice ni se vor prezenta şi vom fi înpoziţia de a profita de acestea". Kafka consideră că o asemenea"oportunitate unică" este chiar Facebook.

Jobs a avut o întâlnire cu fondatorul şi CEO-ul Mark Zuckerbergîn urmă cu câteva zile, mulţi presupunând că subiectul discuţiei arfi fost integrarea Facebook Connect şi Ping. Cu toate acestea,Kafka consideră că discuţiile ar fi atins şi subiectul uneiposibile preluări.

Printre motivele care mai ies în evidenţă sunt şi faptul căFacebook nu reprezintă un concurent pentru Apple, dar prin reţeauade socializare, Apple ar putea lovi în Google şi pe alt teren decâtcel al telefoniei, "ceea ce îl face pe Jobs să iubească şi mai multideea".

Printre avantajele preluării Facebook se numără fatul că fiecareutilizator de Facebook ar avea asociat un cont iTunes Stores,aplicaţia de videochat FaceTime ar putea fi integrată în chatulFacebook, putând astfel aduce o creştere a vânzărilor pentrudevice-urile iOS (iPhone, o posibilă versiune viitoare a iPad).

Apple are banii pentru achiziţia Facebook, ţinând cont de faptulcă Facebook este evaluat la doar 25-35 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO