Business Internaţional

Fără reducerea datoriilor va veni o nouă criză, avertizează nemţii

FOTO: Reuters
22.06.2010, 23:10 22

Pregătindu-şi discursul pentru summit-ul G20, Germania aavertizat că dacă se întârzie prea mult cu reducerea datoriilorpublice, s-ar putea declanşa o nouă criză economică mondială, dândasigurări totodată că planurile Cabinetului german de a tăiacheltuielile publice nu vor pune în pericol creşterea economică lanivel mondial, scrie Financial Times.

Nemţii încearcă să convingă restul ţărilor dezvoltate că a venitmomentul ca eforturile să se îndrepte dinspre stimularea economieispre reducerea datoriilor şi a deficitelor, dar această idee seloveşte de încăpăţânarea americanilor de a susţine că datoriilemari sunt o problemă de termen mediu, şi nu una urgentă.

Susţinând un discurs cu mai puţin de o săptămână înainte ca G20,grupul celor mai mari ţări industrializate şi emergente, să sereunească la Toronto, în Canada, cancelarul german Angela Merkel aafirmat că programul de stimulare economică, lansat anii trecuţipentru a reduce impactul crizei, va fi retras de pe piaţa germanăcu multă responsabilitate.

Scrisoarea publicată la finalul săptămânii trecute şi semnată depreşedintele american Barack Obama le cerea liderilor G20 să seconcentreze pe creşterea şi dezvoltarea economică şi să "înveţe dingreşelile trecutului, atunci când programele de stimulare au fostretrase prea devreme".

O parte din liderii europeni au considerat respectiva scrisoaredrept un atac mai mult sau mai puţin voalat la adresa Germaniei,însă oficialii americani au explicat că nu văd în planurileBerlinului o ameninţare pentru creşterea economică mondială.

Germanii, la unison: Nu mai vrem inflaţie

"Nu este vorba de un program radical de economisire", a declaratMerkel, referindu-se la măsurile anunţate în urmă cu douăsăptămâni, în valoare de 80 mld. euro şi a care cuprind reducereacheltuielilor şi subvenţiilor.

"Ideea este că nu trebuie să continui cu acelaşi program destimulare atunci când ai revenire economică continuă. Dacă nuobţinem creştere sustenabilă, ci doar generăm o creştereartificială, vom plăti cu o nouă criză", a mai spus Merkel.

Viziunea cancelarului german a fost împărtăşită şi de WolfgangShauble, ministrul german de finanţe, dar şi de Rainer Bruderle,ministrul economiei.

"Nimeni nu poate contrazice faptul că deficitele publiceexcesive, care au apărut nu numai în Europa, au fost una dintreprincipalele cauze ale acestei crize. Din acest motiv, acesteatrebuie reduse", a spus Schauble.

Totodată, Bruderle a avertizat că este "absolut indispensabilpentru stabilitatea monetară ca bugetele publice să revină laechilibru", făcând observaţia că "acest lucru trebuie spus şiprietenilor noştri americani".

Oficialii americani sunt însă foarte relaxaţi şi spun că nu îşifac probleme cu privire la retragerea pachetelor de stimulareeconomică de către economiile avansate.

Poziţia Germaniei a fost sprijintă şi de Jean-Claude Trichet,preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Controlul ferm alcheltuielilor guvernamentale şi al politicilor fiscale suntesenţiale pentru a recâştiga încrederea gospodăriilor, acompaniilor şi a investitorilor, a spus Trichet în faţaParlamentului European.

"Suntem într-o situaţie în care lipsa de încredere afecteazărevenirea (economică - n.r.)", a explicat Trichet.

În cadrul unei iniţiative separate pentru summit-ul G20, Merkelşi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, au cerut ca adoptareaunor reglementări mai stricte pentru industria financiară să fieurgentată.

Fitch: Zona euro nu se va destrăma

Criza economică globală a scos la suprafaţă slăbiciunileexistente la nivelul modelului economic al zonei euro, a avertizatagenţia de evaluare financiară Fitch, scrie The Telegraph.

Chiar dacă riscurile ca uniunea monetară de pe BătrânulContinent să se destrame sunt reduse pe termen scurt şi mediu,episoadele de "volatilitate extremă a pieţei" ar putea reapăreafrecvent până în momentul în care revenirea economică şi reducereadeficitelor publice vor fi realizate concret, potrivit Fitch.

Criza din zona euro şi temerile investitorilor cu privire lasustenabilitatea regiunii au apărut din cauza dezechilibreloreconomice, a scepticismului cu privire la capacitatea economiilordin zona euro de a se ajusta în lipsa unei flexibilităţi monetareşi valutare, dar şi a dubiilor privind angajamentul politic alzonei euro referitor la situaţia Greciei, potrivit unui raportFitch.

Barroso, aliatul Germaniei

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso (foto) arespins speculaţiile potrivit cărora Europa face demersuri multprea rapide în ceea ce priveşte austeritatea economică, adăugând căreducerea datoriilor este crucială pentru a restabili încredereapieţelor, scrie The New York Times. "Fără să luăm măsuri în aceastădirecţie, nu va exista încredere, iar fără încredere, nu vom aveaparte nici de creştere", a spus Barroso. Principalul său scop încel de-al doilea mandat, "visul meu", aşa cum l-a numit Barroso,este ca Uniunea Europeană să devină mai puternică în termeni deguvernanţă economică, pentru ca "Europa, dar şi parteneriiacesteia, să înţeleagă că nu trebuie să avem doar o uniunemonetară, ci şi o uniune economică".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO