Business Internaţional

Fara valuta, tarile emergente nu au alta solutie decat deprecierea monedei

15.03.2009, 16:53 33

In conditiile in care o serie de monede nationale din intreaga lume se devalorizeaza si creeaza probleme pentru economia mondiala, Fondul Monetar International ramane o sursa critica de ajutor pentru economiile emergente in vederea stabilizarii monedei, potrivit lui Alexei Kudrin, ministrul rus de finante, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Rusia a suferit o depreciere de 25% a monedei, rubla, in raport cu cosul valutar format din euro si dolar, incepand cu luna august, ca urmare a iesirilor de capital si a scaderii pretului la petrol, principalul sau produs destinat exportului.
Multe alte state emergente precum si industrializate, intre care se regasesc si unii dintre vecinii Rusiei, au permis deprecierea monedelor lor nationale, sustinand procesul sau opunandu-i-se, pentru ca rezultatul sa fie acela ca preturile la export au devenit mai competitive. Reversul medaliei este reprezentat de povara datoriilor contractate in moneda straina, care atarna tot mai greu.
"L-as numi concurs de devalorizare. Devalorizarea monedei nationale intr-un stat conduce la deprecieri inevitabile in alte state, si astfel apar problemele", a declarat Kudrin.
Kudrin a mai spus ca FMI si fondurile regionale, mai slabe ca forta financiara, au reprezentat singurele surse de ajutor pentru economiile mai mici, in incercarea de a isi stabiliza monedele nationale. "Daca un stat nu detine valuta, nu poate face altceva decat sa isi lase moneda sa se devalorizeze, iar Ucraina este cel mai concludent exemplu", a spus el.
Ucraina a fost puternic afectata de scaderea cererii de export pentru aluminiu si de decizia investitorilor de a se retrage de pe pietele emergente, ce au condus la deprecierea monedei nationale. Disputele de pe scena politica au complicat acordul incheiat cu FMI, care a suspendat cea de-a doua transa a creditului in valoare de 16,4 mld. dolari pe care acestia il acordasera statului pentru a preveni o acuta criza a balantei de plati.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO