Business Internaţional

Fed aduce, din nou, in prim-plan pericolul deflatiei

20.11.2008, 18:25 19

La cinci ani dupa ce Ben Bernanke, guvernatorul bancii centrale a SUA (Fed), a reusit sa puna capat riscului de aparitie a deflatiei in Statele Unite, economia ar putea sa se confrunte din nou cu acest pericol din cauza crizei financiare si a declinului economic tot mai profund care duc la scaderea ratei inflatiei, scrie Bloomberg.

Oamenii de decizie de la Fed estimeaza ca economia SUA s-ar putea contracta pana la mijlocul lui 2009, potrivit rapoartelor sedintei organizate in 28-29 octombrie, date publicitatii miercuri la Washington. Datele guvernului au aratat ca preturile bunurilor de consum, cu exceptia produselor alimentare si al combustibilului, au inregistrat o scadere luna trecuta, pentru prima data din 1982. Rapoartele sedintei din 28-29 octombrie si scaderea actiunilor companiilor americane la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani au sporit sansele ca banca centrala a SUA sa opereze luna viitoare o reducere a ratei dobanzii.
Guvernatorul Fed ar putea fi nevoit si el sa isi revizuiasca politicile monetare mai putin ortodoxe pe care le-a aplicat pana acum, cum ar fi preluarea datoriilor guvernului SUA, potrivit analistilor activitatii bancii centrale americane. Bernanke a inceput sa dea o forma politicilor pe care le-a adoptat inca din 2003, cand era doar membru in consiliul de conducere al Fed.
"Fed a readus in discutie subiectul reaparitiei deflatiei, ca o tema foarte importanta care ridica temeri in ceea ce priveste politicile monetare", a afirmat Vincent Reinhart, fostul director al a Diviziei Fed de afaceri monetare, care este in prezent colaborator ocazional al Institutului american al antreprenorilor din Washington.
"Se pare ca nu exista nicio limita pana la care ar putea scadea inflatia", sub nivelul actual de 1%, a precizat Reinhart.
Deflatia, sau scaderea preturilor pe o perioada prelungita de timp, ar putea afecta economia americana, facand mai dificila plata datoriilor si sporind reticenta bancilor in a majora numarul de credite pe care le acorda.
Japonia este singura economie importanta care s-a confruntat cu fenomenul deflatiei in perioada contemporana.
"Principala lectie pe care am invatat-o din ceea ce au experimantat japonezii a fost aceea de a nu lasa pericolul deflatiei sa ne ameninte si sa devina chiar unul agresiv", a declarat adjunctul lui Bernanke, viceguvernatorul Donald Khon, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sfarsitul discursului pe care l-a tinut miercuri la Washington. "Indiferent de modul in care evaluam riscul aparitiei deflatiei cu patru sau cinci luni in urma, consider ca in prezent acest risc a devenit mai pronuntat, desi este inca destul de redus", a mai spus Khon.
Khon si Bernanke se aflau amandoi la conducerea Fed in 2003, cand banca centrala a SUA a permis ca nivelul preturilor la bunurile de consum sa scada la 1,3%, impiedicandu-l pe guvernatorul Fed de atunci, Alan Greenspan, sa reduca rata dobanzii-cheie la 1%.
Anumiti oficiali ai bancii centrale s-au asteptat ca rata inflatiei sa scada luna trecuta sub tinta stabilita care sa asigure "stabilitatea preturilor". "Scaderea brusca a preturilor ar reduce sansele aparitiei unor efecte deflationiste", au afirmat ei, adaugand ca dobanda interbancara scazuta "ar putea aduce cu sine provocari importante in ceea ce priveste politica monetara".
Actiunile Fed de pana acum, inclusiv infuziile uriase de capital, nu au reusit sa stimuleze imprumuturile.
Mai mult, bancile ar putea intampina dificultati mult mai mari in incercarea de a obtine finantare pe fondul prabusirii valorii actiunilor. Si asta dupa ce Citigroup a incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri la un nivel nemaiintalnit din 2005, iar indicele S&P500 al companiilor financiare a pierdut 12 procente.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO