Business Internaţional

Fiat ameninta ca va da in judecata GM

08.12.2004, 00:00 12



Fiat ar putea demara o actiune in justitie impotriva grupului american General Motors prin care producatorul italian de automobile ar putea forta compania americana sa-i cumpere divizia auto, aflata in dificultate, scrie Financial Times.



Compania italiana vrea sa clarifice controversa cu GM asupra optiunii "put", care da dreptul celor de la Fiat sa vanda divizia auto grupului american. Aceasta nu inseamna neaparat vanzarea lui Fiat Auto, ci doar stabilirea dreptului de vanzare. Fiat trebuie sa se asigure de valabiliatea clauzei "put" pentru a putea vinde unitatea auto, in caz ca problemele companiei se agraveaza. In primele noua luni ale lui 2004 Fiat a inregistrat pierderi de 744 milioane de euro.



GM a declarat in repetate randuri ca aceasta optiune nu mai este valabila, din cauza restructurarii care a avut loc la Fiat Auto si a infuziilor de capital. Grupul american se confrunta cu probleme la operatiunile din Europa si, prin urmare, se opune cu ineversunare unei eventuale preluari a Fiat.



Observatorii spun ca GM nu ar trebui sa plateasca nimic pentru Fiat, in cazul aplicarii clauzei "put", deoarece producatorul italian are datorii de 4 miliarde de euro, iar valoarea sa de piata este de doar 2,5 miliarde de euro. GM detine in prezent 10% din Fiat Auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO