Business Internaţional

FIFA a decis suspendarea temporară a noului regulament pentru agenţii din fotbal

FIFA a decis suspendarea temporară a noului regulament...

Autor: Rafael Hekman

31.12.2023, 14:58 49

Ca urmare a mai multor litigii apărute, deschise de agenţi şi firme de impresariat sportiv, Biroul Consiliului FIFA a decis să suspende temporar, la nivel mondial, noul Regulament FIFA pentru agenţii din fotbal, (FIFA Football Agents Regulation – FFAR), informează frf.ro.

La finalul anului 2022, FIFA şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte activitatea agenţilor de jucători. Până în 2015, FIFA a reglementat situaţia acestora, apoi a lăsat ca regulamentele să fie aplicabile exclusiv la nivel naţional.

Începând din ianuarie 2023, FIFA intervine din nou şi impune anumite reguli, revenindu-se practic la situaţia anterioară anului 2015, dar mult mai bine reglementată, scrie site-ul oficial al FRF.

Prin acest nou regulament se încearcă inclusiv impunerea unor limite în ceea ce priveşte comisionul încasat de agenţii din fotbal şi se doreşte o vizibilitate şi o transparenţă mai mare în privinţa câştigurilor acestora, dar şi posibilitatea ca FIFA să poată judeca speţe atunci când apar conflicte între părţi în ceea ce priveşte transferul unor jucători.

Ulterior, FIFA a fost supusă unei strategii coordonate de atacare în justiţie, care a implicat agenţi şi asociaţiile de impresariat sportiv, prin deschiderea mai multor procese împotriva FIFA în toată Europa pentru a contesta legalitatea FFAR şi a amâna intrarea în vigoare a noului regulament.

Deşi până acum, FIFA a avut câştig de cauză în marea majoritate a acestor dispute, inclusiv la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), care a confirmat legalitatea FFAR, un caz deschis la Judecătoria Dortmund a primit decizia ca FIFA să suspende aplicarea noului regulament.

Hotărârea este incompatibilă cu deciziile juridice luate anterior în alte ţări europene, inclusiv în Germania, la alte judecătorii, precum şi cu decizia TAS, iar FIFA a iniţiat o procedură de recurs şi o decizie este aşteptată în primul semestru al anului 2024.

Până atunci, pentru a respecta decizia Judecătoriei Dortmund, FIFA a decis suspendarea FFAR pentru orice transfer, nu doar cele ce au legătură cu Uniunea Europeană pentru a evita o situaţie de standarde juridice inegale în cadrul sistemului de transfer internaţional.

FIFA rămâne convinsă că FFAR este o reglementare necesară, proporţională şi pe deplin legală, un regulament necesar pentru sistemul internaţional de transferuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO