Business Internaţional

Fiscul american nu iarta veniturile offshore

19.02.2003, 00:00 17

Importanti directori executivi de companii si manageri de fonduri de risc din Statele Unite ar putea fi obligati sa plateasca impozite suplimentare in valoare de 5 miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani in cazul in care nu vor fi impiedicati sa amane inregistrarea contabila a venitului offshore, conform unui proiect de lege ce asteapta aprobarea Congresului american.
Problema amanarii deriva dintr-un mai vast proiect de lege, Foreign Tax Bill, initiata de Bill Thomas, lege in cadrul careia se mentioneaza ca acestia ar putea fi obligati sa plateasca o suma cuprinsa intre 1,2-1,3 miliarde de dolari aproape imediat dupa aprobarea legislatiei respective.
Aceste cifre indica motivul pentru care IRS analizeaza cu atata minutiozitate pozitiile fata de impozite offshore ale managerilor de fonduri de risc.
IRS a inregistrat cele mai semnificative progrese in cazul initiat impotriva III Offshore Advisers, ce administreaza un fond de obligatiuni cu sediul in Florida. IRS il acuza pe acesta de a nu fi declarat un profit de 192 milioane de dolari.
Majoritatea structurilor de amanare a platii impozitelor functioneaza pe baza unei "simple promisiuni de a plati".
Pentru a profita de aceasta forma de amanare a platii, avocatii din acest sector explica faptul ca fondurile de risc trebuie sa aleaga raportarea venitului lor in functie de baza numerar, si nu de metoda posturilor tranzitorii. Prima metoda permite managerilor sa inregistreze venitul atunci cand este primit, spre deosebire de metoda posturilor tranzitorii care cere acestora sa inregistreze venitul in momentul prestarii serviciilor.
In cazul III, compania onshore a ales pentru inregistrarea veniturilor cea de-a doua metoda, insa compania offshore, care presteaza aceleasi servicii, a adoptat prima metoda. Unul dintre cele mai puternice argumente aduse de IRS este faptul ca aceste alegeri diferite demonstreaza ca compania offshore a fost creata pentru simplu scop de a evita plata impozitelor, conform unui avocat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels