Business Internaţional

Fitch: BNP Paribas si SocGen mai au nevoie de capital

05.06.2008, 17:04 12

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, si competitorii sai europeni, printre care si Societe Generale si Barclays, ar putea necesita noi injectii de capital, conform firmei de evaluare financiara Fitch Ratings, citata de Bloomberg.
"Este clar ca rezervele de capital ale bancilor Barclays, BNP Paribas si SocGen sunt din ce in ce mai putine. O parte din institutii trebuie sa adune lichiditati", a spus Krishnan Ramadurai, director al Fitch.
Barclays, a patra mare banca din Anglia, SocGen, a doua banca a Frantei, si BNP au acumulat pierderi de peste 14 miliarde de dolari (9,05 miliarde de euro) pe fondul crizei creditelor din SUA. Fiecare a avut, la sfarsitul anului 2007, o rata a capitalului de baza (Tier 1, un criteriu de masurare a puterii financiare) de 5,7% sau chiar mai putin, fata de rata de 9,8% a Credit Suisse si cea de 7,8% a HSBC.
Bancile britanice au inainte o lunga perioada de presiuni asupra castigurilor, in conditiile spargerii bulei imobiliare din Anglia.
Institutiile financiare din Europa au acumulat pierderi in valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari (129,3 miliarde de euro) de pe urma crizei subprime si pierderilor de pe piata creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels