Business Internaţional

Fluxul puternic de capital privat din ultimii ani s-ar putea intoarce impotriva economiilor est-europene

11.10.2007, 21:04 32

Intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) se arata ca "fluxurile mari de capital privat pot afecta in special economiile cu un deficit de cont curent ridicat, majoritatea pietelor emergente din Europa confruntandu-se cu acest fenomen", scrie Financial Times.
Se precizeaza insa ca exista "diferente semnificative" intre actualul flux de capital privat si cel anterior, de la jumatatea anilor '90, val care a fost incheiat de criza financiara asiatica de la sfarsitul secolului trecut. Oficialii FMI spun ca economiile emergente au in acest moment un deficit de cont curent mai putin accentuat, dar si rezerve valutare importante. Insa, Europa de Est face exceptie de la aceasta regula. Fluxul de capital privat a ajuns la un nivel record fata de Produsul Intern Brut al statelor din regiune, fenomen "fara precedent in istoria recenta a economiilor emergente".
Mare parte din capitalul privat absorbit de economiile est-europene este reprezentat de investitiile straine directe. De asemenea, iesirile de capital privat din tarile Europei de Est au cunoscut o crestere semnificativa, pe fondul integrarii economiilor acestora in sistemul global.
Controlul intrarii de capital strain pe aceste piete este ineficient, spun oficialii FMI, adaugand ca unele tari au reusit sa elimine presiunile ratei de schimb, liberalizand iesirile de capital privat.
Acestia spun ca este putin probabil ca eforturile acestor tari de a stopa aprecierea monedei nationale sa fie urmate de reducerea presiunii inflationiste, dat fiind fluxul continuu de capital privat. Mai mult, FMI sugereaza guvernelor din regiune sa reduca cheltuielile publice.
Raportul publicat de catre FMI nu cuprinde insa toate estimarile organizatiei privitoare la tendintele de crestere globala, Europa de Est fiind singura regiune pusa in evidenta. Insa, speculatiile aparute in presa sugereaza ca FMI isi va modifica estimarile privind rata de crestere a economiei globale, aceasta coborand de la 5,2% la 4,8%, in urma revizuirii tintei de crestere a economiei americane de la 2,8% la 1,9%.
Conform presei straine, FMI si-a revizuit estimarile privind cresterea economica din zona euro de la 2,5% la 2,1%, cea mai puternica scadere inregistrandu-se in Spania. Tinta de crestere economica a Marii Britanii a coborat de la 2,7% la 2,3%, iar cea a Japoniei de la 2% la 1,7%. Prin contrast, tinta de crestere a Chinei a urcat cu 0,1%, in cazul Indiei ramanand neschimbata.
Desi aceste cifre nu au fost confirmate de catre reprezentantii FMI, in raport se arata ca "din cauza efectelor crizei americane a creditelor ipotecare riscante asupra pietei financiare internationale, continuarea incetinirii cresterii economice mondiale nu poate fi exclusa". De asemenea, raportul FMI precizeaza ca ratele dobanzii de referinta practicate de bancile centrale au ajuns la niveluri normale, lipsa de lichiditate de pe piata de creditare reprezentand "un test al durabilitatii expansiunii acestui sector".
Alte organisme internationale, precum Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, au anuntat deja revizuiri ale estimarilor privind rata de crestere economica a SUA si a principalelor tari europene.

FMI avertizeaza Estul

Intr-un raport al FMI se arata ca "fluxurile mari de capital privat pot afecta economiile cu un deficit de cont curent ridicat, majoritatea pietelor emergente din Europa confruntandu-se cu acest fenomen".
Se precizeaza, insa, ca exista "diferente semnificative" intre actualul flux de capital privat si cel anterior, de la jumatatea anilor 90, val care a fost incheiat de criza financiara asiatica de la sfarsitul secolului trecut.
Oficialii FMI spun ca economiile emergente au, in acest moment, un deficit de cont curent mai putin accentuat, dar si rezerve valutare importante, insa Europa de Est are o situatie particulara, fluxul de capital privat ajungand la un nivel record fata de PIB-ul tarilor din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels