Business Internaţional

FMI: criza americana se dovedeste mai putin grava decat previziunile

23.06.2008, 19:13 21

In urma consultatiilor anuale cu oficialitatile americane, economistii Fondului Monetar International (FMI) au modificat in crestere estimarile privind cresterea economica din 2009, de la 1,6% la 2%, scrie Bloomberg.
Ritmul de crestere economica a anului in curs nu va fi foarte crescut, conform declaratiei facute vineri de oficialii FMI care, in luna aprilie, au estimat o scadere de 0,7% pentru ultimul trimestru al lui 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In acelasi timp, oficialii fondului au avertizat ca banca centrala americana (Fed) ar putea fi nevoita sa majoreze rapid rata dobanzii de referinta in incercarea de a tine inflatia sub control.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, a afirmat in cursul saptamanii trecute ca pericolul unei scaderi a activitatii economice este din nou prezent. Investitorii prevad ca Fed va majora rata dobanzii bancare in a doua jumatate a acestui an pentru a scadea inflatia, in conditiile in care scumpirea alimentelor si energiei afecteaza cheltuielile contribuabililor.
"Ritmul de crestere economica va reincepe sa creasca anul viitor, cand va depasi obstacolele majore. O revenire mai rapida este posibila, avand in vedere stimularea politicii economice si reactia pozitiva a pietelor financiare", spun oficialii FMI.
Comitetul de politica monetara al Fed (Federal Open Market Committee), urmeaza sa se intruneasca pe data de 23-24 iunie, cand investitorii se asteapta ca strategii sa anunte mentinerea ratei dobanzii bancare la nivelul de 2%, dupa cele sapte reduceri efectuate incepand cu luna septembrie a anului trecut. Pana acum, Fed a mentinut un echilibru intre a sustine ritmul de crestere economica si a tine inflatia sub control, apreciaza oficialii FMI.
"Politica monetara este acum favorabila unei reveniri. Este nevoie de vigilenta, avand in vedere necesitatea unui control sporit asupra presiunilor inflationiste", spun oficialii FMI. Preturile bunurilor de larg consum din SUA au crescut peste medie in luna mai, pe fondul scumpirii petrolului, iar increderea in randurile consumatorilor a atins cel mai scazut nivel din anii '70 incoace. Indicele preturilor de consum a urcat cu 0,6%, cea mai mare crestere din luna noiebrie a anului trecut, dupa o apreciere de 0,2% luna trecuta.
Consumatorii americani anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 3,4% in cursul urmatorilor cinci ani, ajungand astfel la cea mai inalta valoare din anul 1995, conform unui studiu facut public saptamana trecuta de Reuters si University of Michigan.
Oficialii FMI au declarat ca "se asteapta la o slabire a presiunilor inflationiste", fara a oferi insa un termen precis. "Astfel, ar putea deveni necesara retragerea stimulilor economici, pe masura ce procesul de revenire inainteaza", au adaugat acestia.
Activitatea economica ar putea fi stimulata si de reducerile de taxe in valoare de aproximativ 117 miliarde de dolari (74,96 miliarde de euro) care asigura "sprijin intr-un moment crucial", spun oficialii FMI.
"Economia SUA a fost ferita de efectele dezastruoase care survin de obicei in urma unui astfel de soc", spune John Lipsky, director adjunct al FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels