Business Internaţional

Fondatorii Carrefour pierd controlul asupra celui de-al doilea cel mai mare retailer din lume

21.04.2008, 15:09 95

In decursul unei singure generatii, familia Halley a reusit sa transforme o afacere de familie dintr-un mic orasel francez in cel de-al doilea cel mai mare retailer din lume. Acum se pare insa ca fondatorii Carrefour sunt pe punctul de a pierde controlul companiei, exact in momentul in care compania este pe cale sa devanseze pe pietele emergente din India, China si Brazilia, liderul mondial din retail, compania americana Wal-Mart Stores, scrie The Wall Street Journal.
In urma unei intalniri cu actionarii, familia Halley a fost nevoita sa renunte la un sistem de vot in cadrul conducerii companiei care i-a permis sa mentina controlul asupra boardului Carrefour pentru mai bine de patru decenii. In prezent, membrii familiei Halley detin 20% din drepturile de vot din conducerea companiei si o participatie de 13%, evaluata la aproximativ 4,3 mld. euro (6,8 mld. $). Singurul membru al familiei Halley care va ramane la conducerea Carrefour este presedintele Robert Halley, mandatul acestuia expirand insa anul viitor.
Esecul familiei Halley vine dupa ce aceasta n-a reusit sa depaseasca una din cele mai mari provocari pe care le presupune o afacere de familie, si anume transmiterea afacerii catre generatia viitoare. Cand Paul-Louis Halley s-a retras de la conducerea Carrefour, la sfarsitul anilor '90, a luat decizia de a preda conducerea companiei unei persoane dinafara familiei. Pentru multi, acesta reprezinta momentul in care familia Halley s-a destramat.
"Familia obisnuia sa fie una extrem de unita", isi aminteste Claude Sordet, un apropiat al familiei Halley si autorul bibliografiei lui Paul-Louis. "Acum insa exista o discrepanta uriasa intre generatii", a continuat el.
Disensiunile din familia Halley au aparut insa intr-un moment crucial al industriei de retail de intreaga lume. Atat Carrefour, cat si Wal-Mart, cei mai mari jucatori din industria de retail din intreaga lume, incearca acum sa-si extinda operatiunile in strainatate, axandu-se in principal pe dezvoltarea afacerilor din statele emergente, precum India, China sau Brazilia.
Amplificarea tensiunilor dintre membrii familiei Halley au afectat deja compania, Carrefour devenind mai vulnerabila in fata competitorilor externi. In decursul anului trecut, miliardarul francez Bernard Arnault, impreuna cu grupul de investitii Colony Capital, au reusit sa ajunga sa detina o participatie de 10,7% in cadrul Carrefour, ocupand doua locuri in conducerea companiei. Acum, o data cu retragerea celor doi membrii ai familiei Halley de la conducerea Carrefour, presedintele Bernard Arnault, impreuna cu grupurile de investitii Colony si Blue Capital, vor deveni cei mai mari actionari ai Carrefour. De asemenea, cei trei spera la obtinerea a inca unui loc in conducerea Carrefour.
O data cu ajungerea la conducerea Carrefour a lui Arnault, compania franceza se pregateste de schimbari. Blue Capital doreste accelerarea valorificarii portofoliului imobiliar pe care Carrefour il detine, sperand ca pana in 2010, Carrefour sa inapoieze actionarilor cel putin 4,5 mld. euro (7,17 mld. $).
Analistii sunt insa de parere ca daca Blue Capital se grabeste pentru returnarea profitului Carrefour catre actionari, in loc sa reinvesteasca capitalul in extinderea operatiunilor prin deschiderea de noi magazine sau pentru amortizarea reducerii preturilor, ar putea pune in pericol cresterea si asa fragila a companiei franceze.
In ultimii ani Carrefour a renuntat chiar si la o marja mai mare a profiturilor pentru operatiunile companiei de pe piata franceza in scopul recastigarii cotei de piata pierdute, adoptand o politica de reducere a preturilor. In 2003, operatiunile Carrefour din Franta au inregistrat un profit de 6%, acesta scazand in 2007 la doar 4,1%. Pe langa consolidarea operatiunilor din Franta, Carrefour a investit mult pentru extinderea afacerii pe pietele emergente, in special in China, unde in prezent compania franceza detine aproximativ 400 de magazine. Carrefour doreste sa se lanseze si pe piata indiana in parteneriat cu o companie locala, competitorul principal al firmei franceze, americanii de la Wall-Mart, fiind deja prezenti pe piata. Anul trecut vanzarile Carrefour au inregistrat in regiunea Asiei o crestere de 12%, comparativ cu cresterea de 1% atinsa pe piata franceza, care reprezinta insa aproximativ 50% din intregul profit al Carrefour.
"Returnarea capitalului catre actionari ar putea periclita strategia de dezvoltare a Carrefour pentru urmatorii ani", a apreciat Jerome Samuel, analist al Citigroup. Carrefour a revizuit prognozele de crestere a vanzarilor pentru acest an de la 8%, la valori cuprinse intre 6% si maxim 8%
Promodes, compania initial detinuta de familia Halley, a devenit cunoscuta sub numele de Carrefour in 1999, cand cele doua companii au decis sa fuzioneze. Promodes este de fapt compania pe care Paul-Louis, impreuna cu fratele sau mai mic, Robert, au preluat-o de la tatal lor, inca din 1960. La putina vreme dupa aceasta, in afacere a intrat si cumnatul lor, Bernard Bontoux, sotul surorii acestora. Cu toate ca cei trei detineau in mod egal participatii in cadrul companiei, de conducerea acesteia se ocupa Paul-Louis, care in primii ani s-a orientat catre extinderea operatiunilor in Spania, Grecia si chiar Argentina.
In anii '90, cand Paul-Louis s-a hotarat sa se retraga de la conducerea companiei, acesta l-ar fi putut alege ca succesor pe fiul sau, Oliver. Cu toate acestea, Paul-Louis nu a considerat ca Oliver detine calitatile necesare sau maturitatea de care trebuie sa dai dovada pentru a prelua conducerea unei asemenea afaceri. Astfel, Paul-Louis l-a adus la conducerea Carrefour pe Luc Vandevelde, fost director al companiei belgiene Kraft Foods.
Dupa aceasta decizie, mai multi membri ai familiei Halley, au inceput sa nu se mai implice in activitatile companiei. In 1999, dupa fuzinea companiei Promodes, condusa de familia Halley, cu compania Carrefour, membrii familiei au continuat sa se retraga din operatiunile companiei. Oliver Halley a renuntat chiar la postul de director al operatiunilor Carrefour din Argentina. In tot acest timp, Vandevelde si-a consolidat pozitia in cadrul companiei franceze. Cu toate ca Vandevelde a parasit conducerea Carrefour dupa fuziunea cu Promodes, membrii familiei Halley au insistat ca acesta sa se ocupe de conducerea companiei Citra, o alta afacere detinuta de membrii familiei franceze. Cand Paul-Louis a murit intr-un accident aviatic in 2003, Vandevelde a revenit la conducerea Carrefour, ca presedinte al companiei.
Cu timpul insa, pe masura ce Vandevelde isi consolida pozitia in cadrul Carrefour, noua generatie a familiei Halley a continuat sa se indeparteze de companie.
La inceputul anului trecut, Vandevelde a incercat sa-i convinga pe membrii familiei Halley sa scoata la vanzare compania. "In ultima perioada, actiunile Carrefour au tot stagnat, ajungand in prezent sa fie subapreciate", declara la acea vreme Vandevelde. Deranjati de aceasta propunere, membrii familiei au refuzat propunerea lui, iar in martie 2007, Vandevelde s-a retras de la conducerea Carrefour. Potrivit purtatorului de cuvant al familiei, membrii acesteia au fost dezamagiti de prestatia lui Vandevelde, considerandu-l vinovat pentru situatia in care a ajuns compania.
"In toata perioada pe care mi-am petrecut-o la conducerea companiei am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a creste performantele acesteia si pentru a reprezenta intr-un mod cat mai responsabil interesele familiei Halley. Nu pot fi insa invinuit pentru faptul ca membrii familiei nu au fost in stare sa duca mai departe dorintele lui Paul-Louis", a declarat Vandevelde.
In prezent, la conducerea Carrefour a trecut Robert Halley, in varsta de 72 de ani, ocupand postul de presedinte al companiei. Chiar si asa insa, se pare ca disputele dintre membrii familiei sunt departe de a se fi terminat. Anul trecut, Oliver Halley a dorit sa ocupe un loc in conducerea companiei, insa a fost refuzat, fiind preferat in locul acestuia un alt membru al familiei. De atunci, Oliver Halley incearca sa puna capat sistemului de vot, in acest sens, avand nevoie de acordul a cel putin doua treimi din membrii familiei Halley actionari ai Carrefour. In final, atat Robert Halley cat si membrii familiei Bontoux, au cazut de acord asupra propunerii lui Oliver.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO