Business Internaţional

Fondurile de hedging incep sa piarda pariurile

28.07.2008, 19:01 9

Fondurile americane de hedging au inregistrat cea mai proasta performanta lunara din ultimii opt ani, dupa ce pariurile in favoarea unui nou val de cresteri de preturi pe segmentul materiilor prime s-au dovedit total gresite, scrie Financial Times.
Printre fondurile de hedging afectate de schimbarile recente de pe piata de investitii se numara doi dintre performerii ultimelor 18 luni - Harbinger Capital si Clarium Capital. Firma newyorkeza Harbinger, care administreaza active de 26 mld. $ (16,5 mld. euro), a pierdut 12% din valoarea investitiilor in prima jumatate a lunii iulie. Clarium a pierdut in numai o saptamana 10% din valoarea investitiilor, dupa ce in ultimul an si jumatate inregistrase o crestere lunara medie de 4,3%.
Potrivit indicelui calculat de Hedge Fund Research, in ultima luna, fondurile de hedging au pierdut, in medie, 2,7% din valoarea investitiilor, cea mai importanta scadere inregistrata din aprilie 2000 incoace.
O mare parte a fondurilor de hedging au pariat pe continuarea scaderii valorii de piata a bancilor, in conditiile in care criza creditelor continua sa faca victime. In acelasi timp, managerii fondurilor de investitii au pariat pe cresterea preturilor materiilor prime - un segment al pietei de investitii care a generat profituri uriase anul acesta, compensand pierderile din celelalte sectoare. Intr-un timp foarte scurt insa, pariurile efectuate de fondurile de hedging au primit o lovitura dubla: o scadere a preturilor materiilor prime si un salt neasteptat al titlurilor companiilor financiare.
O parte a investitorilor spun ca in acest moment fondurile de hedging si-au modificat portofoliile de investitii, insa pariaza in continuare pe cresterea materiilor prime si pe aparitia unor noi probleme in sectorul financiar.
Mai mult, pierderile suferite de Clarium si Harbinger vor fi contrabalansate de cresterile record inregistrate in ultimul an, ceea ce-i va scuti pe managerii celor doua firme de investitorii nemultumiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO