Business Internaţional

Fondurile de hedging maresc preturile proprietatilor imobiliare din Londra

25.01.2007, 19:41 13

Fondurile de hedging din Londra se afla intr-un razboi al ofertelor. Dar obiectivele lor nu sunt actiunile sau obligatiunile, ci spatiile de birouri.
Castigurile imense ale fondurilor de hedging si ale fondurilor de investitii au facut ca acestea sa se indrepte catre cartierul Mayfair, locul unde se afla cele mai mari si mai cunoscute grupuri financiare din Londra. Unele cladiri sunt cumparate chiar inainte de a fi terminate, scrie Wall Street Journal.
"Piata se misca extrem de rapid", spune Patrick O'Keffe, asociat la GVA Saxon Law, o firma de consultanta care s-a ocupat de mai mult de 75 de fonduri de hedging in legatura cu afacerile cu proprietati. El spune ca recent doua afaceri de pe Mayfait au depasit 2.200 de dolari (1.700 de euro) pe metru patrat/an.
Anul trecut costurile chiriilor au crescut cu 22% fata de media de 2.100 de dolari pentru cel mai bun loc din Mayfair, a aratat firma de real estate CB Richard Ellis Group intr-un raport. Intr-adevar, preturile din cartierul Mayfair sunt in fruntea clasamentului de 50 de pozitii intocmit de CB Richard Ellis.
Acestea sunt mai mari decat in cartierul Inner Central din Tokio care a fost considerat pentru multa vreme cea mai scumpa piata de real estate din lume. In Inner Central din Tokio metrul patrat ajungea anual la 1.600 de dolari (1.230 de euro). Midtown Manhattan, cea mai scumpa piata de real estate din SUA, s-a situat doar pe locul 24, dupa Hong Kong, Mumbai si Aberdeen din Scotia.
In Londra, nu doar real-estate-ul comercial este in floare. Traderii fondurilor de hedging incearca sa ridice preturile proprietatilor in multe dintre cele mai cautate cartiere rezidentiale ale Londrei.
Casele intinse din Emabassy Row din Londra, fost cartier al diplomatilor, este acum un refugiu al traderilor fondurilor de hedging.
Cu doi ani in urma, un trust care avea legaturi cu Pierre Lagrange, cel care reprezenta "L"'-ul din marele fond de hedging GLG Parteners, a platit 19 milioane de lire sterline, sau aproape 36,8 milioane de dolari, pentru a achizitiona in leasing o casa care fusese ocupata de o agentie a unui fost guvern sovietic, au aratat actele de proprietate.
Noam Gottesman, cel care reprezinta "G"-ul din GLG si un fost client al Goldman Sachs, de asemenea, detine o casa pe aceeasi strada.
Bineinteles, piata de real estate din Londra a avut mai mereu preturi exagerate, iar orasul a fost un punct financiar central pentru mult timp. Dar toate acestea s-ar putea opri daca ar exista o "topire" a pietei sau scandalurile care implica fondurile de hedging ar lua amploare. Aproape 1.300 de fonduri de hedging au fost lichidate in ultimii doi ani, potrivit Hedge Fund Research.
Cu toate acestea, noua explozie a banilor privati a extins baza financiara a Londrei. CB Richard Ellis previzioneaza ca mai exista loc de crestere. Atat de greu de gasit este spatiul, incat unii chiriasi il vand chiar inainte de a iesi pe piata.
Acest lucru i s-a intamplat bancii de investitii Perella Weinberg Partners. Pana sa ajunga agentii imobiliari la lansare, ei aflasera deja ca spatiul iesise de pe piata. Motivul? Perella Weinberg fusese de acord sa faca leasing pentru intreaga cladire cu toate ca nu avea nevoie de tot spatiul, spun agentii. Perella Weinberg subinchiriase o parte din etajele de jos.
Panica lipsei de spatii vine in urma cresterii numarului de fonduri de hedging. Fondurile de hedging europene administreaza 185 de miliarde de dolari din 1.340 de miliarde de dolari in bunuri, potrivit Hedge Fund Research. Dintre acestea, aproape 140 de miliarde de dolari sunt administrate de catre fonduri din Marea Britanie.
Razboiul ofertelor a devenit un loc comun acum. Anul trecut, Fortress Investment Group si Apollo Management s-au luptat pentru un spatiu de pe George Street, spune O'Keeffe de la GVA Saxon Law.
Apollo a cumparat spatiul pentru 2.044 de dolari pe metru patrat. Fortress a cumparat o proprietate aproape de Saville Row pentru ca a avut o oferta mai mare decat a altui fond de hedging.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO