Business Internaţional

Fondurile de investitii suverane, marii castigatori ai crizei creditelor

28.03.2008, 15:31 24

Criza creditelor ipotecare a dus la o crestere a investitiilor din partea fondurilor suverane de investitii (detinute de guvernele anumitor state) in bancile din Statele Unite si cele din Europa, nivelul acestora pentru primele doua luni ale lui 2008 ridicandu-se la aproximativ jumatatea valorii inregistrate in 2007, scrie Financial Times.
Potrivit statisticilor firmei de consultanta Dealogic, investitiile fondurilor suverane in 2007 a fost de 48,5 mld. dolari (31,4 mld. euro), in timp ce investitiile din 2008, in lunile ianuarie si februarie au atins nivelul de 24,4 mld. dolari (15,8 mld. euro).
De la inceputul anului 2007, majoritatea investitiilor fondurilor suverane au fost orientate catre sectorul bancar, 60,7 mld. dolari (39,3 mld. euro), din totalul de 72,9 miliarde (47,2 mild. euro) fiind alocate in acesta directie. Sumele includ si investitiile venite din partea fondurilor suverane nou aparute, precum cele din China sau Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, in estimari nu sunt incluse si fondurile de pensii detinute de stat, un exemplu in acest sens fiind fondul de pensii din Norvegia.
In topul celor mai mari investitori, pozitia de lider o detine Singapore, peste 57% din totalul investitiilor fiind efectuate de catre fondul de investitii controlat de guvernul acestei tari.
De la inceputul anului trecut, fondurile de investitii Temasek Holdings, precum si cel detinut de catre stat, Government of Singapore Investment Corp (GIC) au efectuat investitii in strainatate de peste 41,7 mld. dolari (27 mld. euro). Fondurile de investitii din Emiratele Arabe Unite au atins un nivel al investitiilor pe pietele externe de 10,7 mld. dolari (6,93 mld. euro), in timp ce investitiile din China s-au ridicat la doar 8 mld. dolari (5,18 mld. euro).
Fondurile de investitii din Singapore au fost printre primele care au profitat de aparitia crizei creditelor ipotecare, orientandu-se catre achizitii de pachete mari de actiuni in cadrul unora dintre cele mai mari banci comerciale si de investitii din lume. Aceasta tendinta vine sa sustina intentia orasului de a deveni unul dintre centrele financiare ale lumii.
In decembrie anul trecut, Temasek a anuntat o investitie de 4,4 mld. dolari in cadrul bancii americane Merrill Lynch, in timp ce China Development Bank a achizitionat o participatie in cadrul bancii britanice Barclays, cu scopul de a sustine banca in achizitia ABN Amro. De asemenea, Temasek si-a majorat participatia la 20% in cadrul bancii britanice Standard Chartered.
Tot in decembrie anul trecut, GIC, impreuna cu un partener privat din Orientul Mijlociu, a investit peste 9 mld. dolari (5,83 mld. euro) in cadrul bancii elvetiene UBS. La inceputul acestui an, GIC a mai anuntat inca o investitie in cadrul Citigroup, in valoare de 6,9 mld. dolari (4,47 mld., euro). Fondurile suverane de investitii din Singapore se numara printre cele mai mari fonduri, cu rezerve ce depasesc 100 mld. dolari. Temasek, de exemplu, detine putin peste 100 mld. dolari, in timp ce GIC detine o rezerva financiara cuprinsa intre 200 si 330 mld. dolari. Pana sa investeasca masiv in Citigrop si UBS, GIC era aproape necunoscut pe piata occidentala, fiind considerat prea traditional pentru un fond de investitii. In ultimul an insa GIC a devenit lider printre fondurile suverane de investitii, marimea acestora atingand nivelul de 28,6 mld. dolari (18,53 mld. euro), respectiv o pondere de 39% din totalul investitiilor fondurilor per ansamblu.
Fondul de investitii Kuwait Investment Authority s-a clasat pe locul doi in clasament, valoarea investitiilor atingand nivelul de 19,9 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO