Business Internaţional

Ford incearca sa se alieze cu Renault-Nissan

Ford incearca sa se alieze cu Renault-Nissan

Wiliam Clay Ford vrea sa repuna compania pe picioare prin disponibilizarea a 30.000 de angaja]i

25.08.2006, 18:25 18

Dupa ce General Motors a anuntat ca urmareste o alianta cu Nissan-Renault, conducerea Ford vizeaza o actiune asemanatoare pentru iesirea din criza.
Constructorul american de masini, Ford, al doilea mare producator de masini din America si cel mai vechi pe piata fabricantilor de masini, evalueaza posibilitatile de a se alia cu alte companii producatoare de masini, relateaza The International Herald Tribune. Acesta este unul dintre eforturile de restructurare intreprinse de conducerea companiei.
Surse din cadrul Ford au declarat ca directorul executiv al companiei, William Clay Ford, se ocupa direct de organizarea tratativelor. Demersurile spre alierea cu alti producatori de masini, au fost incepute de tratativele duse cu Carlos Ghosn, directorul executiv al Nissan si Renault.
Actionarii companiei s-au aratat multumiti de intrevederea dintre Ford si Ghosn. Valoarea actiunilor companiei Ford a crescut cu 4,6%, acestea fiind tranzactionate ieri la 7,76 dolari pe actiune.
Ghosn se mai afla in tratative cu General Motors in privinta unei aliante, aceasta la sugestia principalului actionar individual al GM, Kirk Kerkorian. Echipe din partea GM, Renault si Nissan studiaza profitabilitatea unei aliante intre cele trei companii, acest lucru urmand sa fie stabilit pana la sfarsitul lunii octombrie.
Discutia purtata de Ford si Ghosn este perceputa ca fiind o incercare facuta de al doilea mare producator auto din SUA pentru a vedea ce companii, care si-ar dori o alianta cu producatorul american, ar fi potrivite pentru o viitoare colaborare.
Apropiati ai conducerii companiei au afirmat ca in urma discutiilor purtate nu s-au facut demersuri pentru o posibila cooperare a Ford cu alte companii. Ei au mai adaugat ca William Ford a fost abordat de companii rivale pentru a vedea daca este deschis unei eventuale aliante cu acestia.
"Lucrurile se intrepatrund. Nu mai este vorba numai de discutiile purtate de Ford cu celelalte companii, acum si altii doresc sa vorbeasca cu el", a declarat un apropiat al directorului executiv. "Trebuie sa fie pregatiti si sa aiba cat mai multe variante prin care pot iesi din criza", a mai declarat el.
Acelasi apropiat a refuzat sa spuna numele companiilor implicate, totusi a tinut sa adauge ca, momentan, negocierile sunt in faza preliminara.
William Ford spunea ca grupul condus de el si fondat in 1903 de bunicul lui va trebui sa ia in considerare toate posibilitatile, avand in vedere competitia acerba de pe piata auto din America.
Ford a ales sa se implice personal in aceste negocieri pentru a observa strategia ce trebuie urmata. In momentul in care producatorul Ford se va decide sa faca o oferta altei companii, se va apela la experienta lui Kenneth Leet, fostul director executiv al Golman Sachs si Bank of America, angajat de curand de Ford in functia de consilier.
Pana acum, evaluarile companiilor nu au ocupat prea mult din timpul lui William Ford. Prioritatea lui este inca data de eforturile de restructurare pe care compania le face in SUA, unde Ford planuieste sa implementeze o versiune imbunatatita a planului initial, numit "Way Forward"
Se asteapta ca Ford sa dea publicitatii datele noului plan Way Forward luna viitoare. Pentru reusita planului initial implementat din ianuarie, va fi nevoie de inchiderea a 14 fabrici si de concedierea a 30.000 de angajati pana la sfarsitul anului 2012.
Compania Ford a anuntat pentru 2005 pierderi de 1,5 mld dolari (1,17 mld euro). Valoarea dividendelor s-a injumatatit, iar saptamana trecuta oficiali din companie au anuntat ca pentru a doua jumatate a anului, vor reduce cu 21% productia de masini. Aceasta reducere a productiei va fi cea mai mare de la inceputul anilor 1980.
"Orice afacere am avea in vizor, va trebui sa rezolvam mai intai problemele cu care ne confruntam in America de Nord", a declarat Ford.
Ford detine controlul asupra producatorului asiatic Mazda si produce in colaborare cu Peugeot motoare diesel.

Ford
Ford doreste aliante cu alti producatori de masini pentru a iesi din criza cu care se confrunta intreaga industrie auto din SUA
Directorul executiv al Ford, William Clay Ford, a avut o intrevedere cu Carlos Ghosn, directorul Nissan-Renault
Valoarea actiunilor Ford a crecut cu 34 centi, la 7,76 dolari pe actiune de la anuntul intalnirii dintre cei doi oficiali
Ford doreste sa vada care ar fi cele mai porivite companii pentru o eventuala alianta
William Ford s-a implicat direct in negocieri pentru a observa strategia ce trebuie urmata
n Ford a inregistrat in 2005 pierderi de 1,5 mld. dolari (1,17 mld. euro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO