Business Internaţional

Fost preşedinte al Cehiei: Europa nu ar trebui să urmeze visele germane

Fost preşedinte al Cehiei: Europa nu ar trebui să...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.04.2017, 00:00 399

Este mai bine să depinzi de Germania decât de Rusia, însă dacă viitorul leadershipului european stă în Merkel sau Schulz, este ca şi cum ai avea de ales între rău şi mai rău, spune într-un interviu pentru Euractiv Polonia Mirek Topolánek, fost preşedinte al Cehiei şi fost preşedinte al Consiliului European. Topolánek este acum membru în boardul companiei slovace de trasport al gazelor naturale Eustream. 2017 este an electoral în Cehia, o ţară eurosceptică. În interviu, fostul preşedinte a explicat că „determinarea de a mă întoarce în politică este redusă“ şi că „în prezent politica din Cehia şi din întreaga Europă a devenit simplistă, golită de valori“.

Fostul preşedinte consideră că Grupul de la Visegrád este în declin, în condiţiile în care relaţiile dintre Polonia şi Ungaria au fost afectate de premierul maghiar Viktor Orban. „Relaţiile dintre Polonia şi Ungaria au fost vătămate de Orban. Afectat este tot grupul, având în vedere că se bazează pe cooperarea maghiaro-poloneză. Polonia este o ţară mare care încearcă mereu să joate rolul unei puteri regionale, în baza relaţiilor excelente cu SUA şi a poziţiei foarte puternice în instituţiile UE. Acum lucrurile s-au schimbat, cu politica guvernului polonez contra Rusiei, contra Germaniei, ceea ce este greu de înteles. Polonia a devenit mai izolată.“

Topolánek apreciază că visul european al unificării Europei este ameninţat pentru că în joc sunt interese total diferite, Visegrad fiind doar unul dintre jucători şi adesea divizat intern. De asemenea, fostul politician crede că faptul că Germania are o poziţie şuternică în Europa este periculos deoarece Europa trebuie să urmeze visele Germaniei.

„Acum visul lor este lupta contra schimbărilor climatice. Să-i împingi pe toţi spre acelaşi vis, acelaşi obiectiv, spre aceleaşi criterii, este foarte periculos pentru mine.“ Topolánek spune şi că după Brexit, UE este moartă. „Brexitul a fost ultimul avertisment.“ În timpul interviului, el a atras atenţia că migraţia este o problemă importantă şi că Europa nu are o elită puternică, cu viziuni pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels