Business Internaţional

Fostul CEO al Bear, in criza odata cu banca

05.08.2008, 19:35 16

James Cayne, fostul director executiv al bancii americane Bear Stearns, s-a aflat in pragul decesului in septembrie anul trecut, cand firma pe care o conducea se afla in plina criza, dupa ce a suferit de o septicemie cauzata de o infectie la prostata, scrie revista americana Fortune.
James Cayne a fost des criticat pentru atitudinea degajata pe care a aratat-o in perioada in care Bear Stearns era nevoita sa inchida doua fonduri de investitii din cauza retragerii clientilor. In primele momente ale crizei el nu a putut fi contactat de angajatii bancii pentru ca se afla la un turneu de bridge, avand telefonul inchis.
Cu toate ca a reusit sa treaca cu bine peste interventia chirurgicala, Cayne, in varsta de 85 de ani, recunoaste ca nu a fost in stare sa-si salveze banca de la faliment. Bear Stearns s-a prabusit sase luni mai tarziu din cauza neincrederii clientilor si a celorlalte banci in capacitatea Bear de a putea restitui imprumuturile facute.
De asemenea, titlurile Bear Stearns au inceput sa scada extrem de rapid incepand cu iunie 2007, in urma prabusirii a doua dintre fondurile de investitii ale bancii.
"Optiunile bancii la acea vreme erau extrem de limitate", a declarat Cayne pentru revista americana Fortune.
"Bear inregistra primele pierderi trimestriale in decembrie, imediat dupa ce am iesit din spital. Mi-am dat seama insa ca banca va incepe sa aiba probleme in iunie, cand nu am reusit sa salvam cele doua fonduri de investitii bazate pe creditele ipotecare subprime", a declarat fostul director executiv al Bear Stearns.
Incepand din august anul trecut, conducerea bancii americane a facut eforturi disperate pentru majorarea capitalului. Toate tratativele de preluare a bancii de catre fonduri de investitii precum KKR, Fortress Investement, JC Flowers si multe altele nu s-au concretizat.
La inceputul acestui an, Cayne a fost insa demis din functia de director executiv al Bear Stearns, ramanand totusi pe postul de presedinte.
La 15 martie insa Fed a decis ca Bear Stearns sa fie tranzactionata catre JPMorgan Chase, iar conducerea Bear a trebuit sa se resemneze pentru oferta de 2 dolari/actiune venita din partea JPMorgan.
"In urma vanzarii catre JPMorgan, am pierdut aproximativ un miliard de dolari, participatia pe care o detineam in cadrul Bear ridicandu-se la putin peste 600.000 de dolari. A fost un moment extrem de trist pentru intreaga familie Bear Stearns", a incheiat Cayne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO