Business Internaţional

Fostul şef al FMI pe Europa preia frâiele băncii centrale poloneze

Marek Belka, noul guvernator al băncii centrale a Poloniei (FOTO: Reuters)

Marek Belka, noul guvernator al băncii centrale a Poloniei (FOTO: Reuters)

13.06.2010, 23:06 16

Economistul Marek Belka a fost numit în fruntea băncii centralea Poloniei, singura ţară din Uniunea Europeană care nu a intrat înrecesiune anul trecut.

Funcţia de guvernator al băncii centrale era probabil singurultitlu de prestigiu care îi lipsea din CV economistului Marek Belka,scrie Market Watch.

El a ocupat pe rând funcţiile de ministru de finanţe,prim-ministru şi şef al departamentului european în cadrul FonduluiMonetar Internaţional. Economistul a susţinut în timpul unuidiscurs în faţa parlamentului că va apăra moneda naţională, zlotul,şi independenţa băncii centrale. Economiştii au lăudat alegerea luiBelka, în principal datorită experienţei sale vaste în domeniu.

"Experienţa lui Belka la FMI în ultimii ani, administrareasituaţiei din regiune în timpul crizei financiare mondiale, va fifără îndoială de ajutor", a spus Timothy Ash, economist la RoyalBank of Scotland.

Comentariile lui Belka indică faptul că el va continua săsusţină aderarea Poloniei la zona euro, deşi procesul va fi mailent, în condiţiile în care entuziasmul pentru o aderare rapidă apălit în ultimii ani, a spus Ash. Acest fapt este reflecţia atât astatutului Poloniei, ca singura economie dintre cele 27 de statemembre din Uniunea Europeană care a înregistrat o creştere aProdusului Intern Brut în 2009, cât şi a situaţiei economicedificile din zona euro.

Economiştii de la Danske Bank din Copenhaga au spus că Belkaeste posibil să adopte o poziţie de centru în ceea ce priveştemoneda euro, ceea ce ar însemna că ar fi un susţinător prudent aladerării la zona euro. El este posibil să adopte o poziţie similarăşi în ceea ce priveşte Consiliul de Politică Monetară, carestabileşte rata dobânzii de politică monetară.

Zlotul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul american.Moneda naţională era tranzacţionată la sfârşitul săptămânii trecutela un curs de 4,088 zloţi pentru un euro, în creştere cu 0,1%, şila un raport de 3,3694 zloţi pentru un dolar, în urcare cu0,5%.

Belka îl va înlocui pe Slawomir Skrypek, care a decedat într-unaccident aviatic în Rusia în luna aprilie, unde şi-au pierdut viaţaşi preşedintele statului şi alţi oficiali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO