Business Internaţional

Fostul şef Fed Ben Bernanke câştigă într-o săptămână cât în patru ani la conducerea băncii centrale a Statelor Unite

Fostul şef Fed Ben Bernanke câştigă într-o...

Autor: Marius Oncu

06.03.2014, 17:04 1264

Bernanke percepe tarife de până la 250.000 de dolari pentru un discurs la un eveniment, iar săptămâna aceasta a susţinut două şi mai are programat încă un angajament, potrivit Reuters. În 2013, Bernanke a primit un salariu de 199.700 de dolari la Fed.

Niciunul dintre organizatorii evenimentelor unde va vorbi fostul preşedinte al Fed nu a comentat asupra sumei cu care acesta va fi plătit.

Bernanke a condus Fed timp de opt ani, iar după încheierea mandatului s-a alăturat centrului de cercetare Brookings Institution, din Washington. Bernanke a evitat să caute un angajament pe Wall Street sau să deschidă o firmă de consultanţă economică, precum predecesorul său, Alan Greenspan.

Deşi suma de 250.000 de dolari poate fi considerată mare pentru o după-amiază de muncă, nu este exagerată în comparaţie cu ceea ce câştigă alţi foşti înalţi oficiali, afirmă experţi din domeniu.

Fostul secretar de stat Hillary Clinton ar fi primit 200.000 de dolari pentru un discurs la o reuniune în ianuarie a Asociaţiei Naţionale a Dealerilor Auto din SUA. Potrivit informaţiilor disponibile, soţul acesteia, fostul preşedinte Bill Clinton, primeşte semnificativ mai mult.

"Este ceva obişnuit. Nu este ilegal sau lipsit de etică. Dar nu înseamnă că nu poate fi ceva controversat", a declarat Jan Baran, avocat din Washington specializat în chestiuni de etică în sectorul public.

Bernanke, fost profesor la Universitatea Princeton înainte de a prelua conducerea Fed, deţinea active de 1,1-2,3 milioane de dolari la plecarea de la conducerea Fed. În comparaţie, Greenspan avea o avere de 4-8,9 milioane de dolari în 2006, când şi-a încheiat mandatul la conducerea băncii centrale.

Bernanke este reprezentat de Washington Speakers Bureau, organizaţie pe lista căreia se află şi Greenspan, fostul preşedinte american George W. Bush şi fostul premier britanic Tony Blair, dar şi Austan Goolsbee şi Christina Romer, foşti consilieri pe probleme economice ai preşedintelui american Barack Obama.

Fostul şef al Fed a vorbit marţi la Forumul Pieţelor Financiare Globale, organizat de Banca Naţională din Abu Dhabi. Printre ceilalţi vorbitori s-au aflat fostul secretar al Trezoreriei SUA Larry Summers şi fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet.

Miercuri, Bernanke a susţinut un discurs la un summit organizat la Johannesburg, în Africa de Sud, de compania de servicii financiare Discovery. Vineri, Bernanke are programat un discurs la o conferinţă pe teme energetice la Houston, SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO