Business Internaţional

Fotbal si afaceri - conflictul dintre Comisia Europeana si Premier League

11.08.2003, 00:00 12



British Sky Broadcasting (BskyB) - companie controlata in proportie de 35% de miliardarul Robert Murdoch - si-a consolidat pozitia de lider privind transmisiunile in direct ale meciurilor de fotbal din liga engleza (Premier League) prin incheierea unui contract de difuzare in valoarea de 1,02 mld. de lire sterline. Finalizarea contractului, care da dreptul BskyB sa difuzeze in direct mai mult de 400 de meciuri pe parcursul a trei ani, a starnit insa numeroase critici din partea Comisiei Europene.



In ciuda faptului ca autoritatile de la Bruxelles si-au exprimat ingrijorarea privind o posibila incalcare a reglementarilor europene din domeniul concurentei, liga engleza si-a dat deja consimtamantul privind adjudecarea contractului. #leadend#



Un purtator de cuvant al comisarului european pe probleme de concurenta a declarat:" Cele doua parti au incheiat contractul fara sa mai astepte aprobarea din partea noastra. Vom pune oficialilor din Premier League o serie de intrebari foarte serioase iar ei vor avea obligatia legala de a raspunde."



Tranzactia finalizata vineri a reprezentat o grea lovitura data companiei ITV, care a pierdut dreptul de a mai transmite postului BBC secvente in direct de la principalele meciuri de fotbal.



Autoritatile de la Bruxelles au solicitat in mai multe randuri o intensificare a concurentei pe aceasta piata, propunand ligii engleze de fotbal sa structureze drepturile de televizare in patru pachete separate. Contractul anterior adjudecat de BskyB, care se intindea pe o perioada de trei ani si avea o valoare de 1,1 mld. lire sterline, a fost acordat intr-un singur pachet exclusiv.



Reusita companiei BskyB a fost favorizata si de lipsa de interes a principalilor sai rivali. BBC, Channel 4 si Five au decis sa nu participe la un razboi al ofertelor. Richard Scudamore, presedintele ligii de fotbal engleze, a declarat vineri ca BskyB a castigat patru pachete separate prin care continua sa detina exclusivitatea privind difuzarea in direct a meciurilor de fotbal: " Pot sa va asigur ca ca fiecare din aceste pachete a fost castigat in mod individual...Daca credeam ca nu au fost respectate cerintele Comisiei Europene, tranzactia nu ar mai fi avut loc."



Scudamore a afirmat de asemenea ca tranzactia ofera continuitate si stabilitate in lumea fotbalului, marcata in ultima vreme de o puternica scadere a preturilor pentru drepturile de televizare.



Analistii au estimat ca prin acesta tranzactie BskyB si-a redus costurile de difuzare a unui singur meci cu 35%, de la 3,8 milioane de lire sterline la 2,5 milioane.



Tony Ball, directorul executiv al BskyB, a declarat:" Exclusivitatea a fost dintotodeauna foarte importanta pentru noi; acum insa putem difuza mai multe meciuri pentru bani mai putini."



Se pare insa ca si cluburile de fotbal au sustinut BskyB pentru a ocupa pozitia de partener exclusiv privind difuzarea in direct a meciurilor, existand sentimentul ca compania ar fi dat mai putini bani daca nu si-ar fi pastrat exclusivitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO