Business Internaţional

Francezii de la Societe Generale stiau de cativa ani ca Bernard Madoff era un escroc

18.12.2008, 16:42 17

La Inceputul anului 2003, momentul cand Bernarfd Madoff incepea sa isi contureze reputatia "nepatata" de mai tarziu, prin relatiile pe care si le construia in cercurile inalte europene, o echipa a diviziei de investitii bancare a Societe Generale a fost trimisa la New York pentru o analiza de rutina a operatiunilor realizate de compania lui Madoff, scrie International Herald Tribune.

Ceea ce aceasta cercetare a scos la iveala numai obisnuit nu era: cifrele din registrele contabile ale afacerilor lui Madoff nu pareau a fi reale sau corecte. Societe Generale a decis astfel ca Bernard L. Madoff Investment Securities urmeaza sa fie trecuta pe lista neagra, banca de investitii a companiei franceze urmand sa nu faca niciodata afaceri cu aceasta firma. Societe Generale a descurajat puternic si clientii bogati ai diviziei sau de private banking de la a investi in compania lui Madoff.
Semnele de intrebare pe care le ridicau operatiunile realizate de compania consilierului investitional, veteran al Wall Street-ului, erau atat de evidente, potrivit unei persoane familiare cu acest caz incat Societe Generale "nu a ezitat. Operatiunile erau invaluite in ceata si astfel extrem de suspecte."
Banca a pastrat pentru sine ceea ce descoperise, lucru natural in secretoasa lumea a administrarii averilor. Investigatiile si deciziile ce au rezultat de pe urma acestora au salvat Societe Generale de la mai mult decat o situatie stanjenitoare: expunerea sa fata de ceea ce pare a fi o schema Ponzi gigant tesuta de Madoff este de doar 10 mil. euro. Aceasta valoare reprezinta o mica parte din pierderile anuntate de competitorii sai, printre care se numara BNP Paribas si HSBC, care au acordat credite unor institutii ce au investit in compania lui Madoff, despre care procurorii spun ca a platit unii investitori din banii primiti de la altii mai degraba decat sa genereze in realitate profit.
In momentul in care Societe Generale a analizat strategia pe care Madoff pretindea ca o foloseste si a testat-o a observat ca rezultatele pe care el pretindea ca le obtine compania sa nu corespundeau cu cele ce rezultasera in urma analizei.
Amploarea acestei fraude ridica semne de intrebare referitoare la motivul pentru care banci de renume din Spania, Marea Britanie si in special Elvetia, paradisul bancar al lumii, nu au reusit sa sesizeze riscurile pe care si le asumau punand miliarde de euro, lire sau franci elvetieni in mainile lui Madoff.
 
Arestat la domiciliu dupa ce a platit cautiunea de 10 milioane de dolari
Bernard Madoff, consilierul investitional acuzat de a fi cel ce a uneltit o frauda in valoare de 50 mld. dolari (35,5 mld. euro), a fost eliberat din arest dupa ce i-a fost platita o cautiune in valoare de 10 mil. dolari (7 mil. euro), acum el fiind arestat la domiciliu. Madoff a venit la curtea federala din New York pentru a semna o serie de documente insa nu a dat nicio declaratie. El a renuntat la dreptul sau de proprietate asupra apartamentului din New York si a caselor sale din Long Island si Palm Beach, Florida, pentru a obtine banii necesari cautiunii. Madoff va fi conectat la un dispozitiv electronic si va trebui sa obtina permisiunea de a-si parasi apartamentul. Dupa ce a renuntat la pasaportul sau, Madoff a fost de acord sa il predea si pe cel al sotiei sale Ruth. Conditiile ce i-au fost impuse pentru a putea fi eliberat pe cautiune au fost dure, in special deoarece Madoff nu a putut gasi patru persoane care sa semneze acordul privind eliberarea sa. Daca acesta va furniza documentele necesare nu va mai trebui sa se prezinte in fata unui tribunal pana pe 12 ianuarie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO