Business Internaţional

Francezii pregatesc o oferta de 100 mld. $ pentru doua companii de energie din Spania

Francezii pregatesc o oferta de 100 mld. $ pentru doua companii de energie din Spania

Click pentru imaginea intreaga

25.03.2008, 18:04 12

Cea mai mare companie energetica din Europa, Electricite de France (EdF), se afla in discutii cu compania spaniola de constructii Actividades de Construccion y Servicios (ACS) si ar putea veni cu o propunere de preluare a doua companii energetice din Spania, Iberdrola, cea mai mare companie spaniola dupa valoarea de piata, si Union Fenosa, cea de-a treia companie ca marime din domeniul energetic spaniol. Valoarea adaugata a tranzactiilor s-ar putea ridica la peste 134 miliarde de dolari (86,7 miliarde de euro), scrie Wall Street Journal.
Cu toate acestea, cei implicati in tra tative atrag atentia ca discutiile sunt departe de a fi terminate. Ei sunt de parere ca tranzactia s-ar putea finaliza intr-o alta forma decat a fost initial propusa. Cum Electricite de France este detinuta de catre statul francez, guvernul spaniol se arata reticient la implicarea acestuia in sectorul privat din Spania. Mai mult decat atat, oficialii spanioli ar putea incerca stoparea achizitiei, iar compania Iberdrola s-ar putea opune acesteia, nedorind sa-si piarda independenta. Purtatorii de cuvant ai celor doua companii spaniole au refuzat sa comenteze asupra evenimentelor. Pe de alta parte, oficialii companiei franceze au declarat ca "Electricite de France va juca un rol extrem de important in restructurarea sectorului energetic spaniol, insa se vor implica in acest demers doar daca autoritatile spaniole doresc acest lucru".
In ultimii ani, industria energetica din Europa a suferit o continua consolidare. Uniunea Europeana a incercat sa sporeasca concurenta intr-un sector care este dominat de monopolul companiilor detinute de catre stat. UE a incercat in repetate randuri sa transforme piata energetica intr-una mai accesibila, sa permita companiilor energetice din Franta, de exemplu, sa furnizeze energie pe piata spaniola, pe cea austriaca sau italiana.
Acest lucru a dus la aparitia unor probleme la care pana de curand companiile energetice nici nu se gandeau, si anume, transportul transfrontalier al energiei electrice. Spania reprezinta o piata atractiva pentru Electricite de France, intrucat compania franceza doreste sa se extinda pe pietele externe, pentru a compensa pierderile inregistrate pe piata interna. Iberdrola, a carei valoare de piata se ridica la aproximativ 79 mld. $ (51,1 mld. euro), este una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa, care detine active in numeroase state europene, precum Scottish Power din Marea Britanie. De asemenea, compania spaniola este prezenta si pe piata americana, unde detine compania energetica PPM Energy, cea de-a treia companie ca marime dintre companiile energetice eoliene prezente in Statele Unite. In plus, Iberdrola la ora actuala se afla in tratative pentru achizitia companiei Energy East, cea mai mare companiei din nord-estul Statelor Unite.
Electricite de France doreste de asemenea sa achizitioneze si compania energetica Union Fenosa, o participatie de 45% fiind detinuta in prezent de ACS. La ora actuala valoarea de piata a Union Fenosa este de aproximativ 20 de miliarde de dolari (12,9 miliarde de euro). In schimbul participatiei de 45% in cadrul Union Fenosa si a Scottish Power, a carei valoare se ridica la 23 de miliarde de dolari (14,8 miliarde de euro), si a catorva altor divizii, ACS va primi Iberdrola. Un alt posibil scenariu este ca, alaturi de Electricite de France si ACS, sa se alature si compania germana E.ON, care sa vina cu o propunere pentru Iberdrola si mai apoi sa imparta activele.
Ajungerea la putere inca o data a socialistilor ar putea face ca numarul unor asemenea tranzactii in Spania sa creasca. Primul-ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a aratat in favoarea tranzactiilor internationale. De fapt, dupa anuntul companiei franceze, speculatiile asupra cosmetizarii sectorului energetic din Spania sub conducerea socialistilor s-au accentuat.
Cu toate acestea, criza financiara internationala si implicit inasprirea conditiilor de creditare au facut ca ACS precum si alte companii din sectorul constructiilor din Spania sa inregistreze pierderi. Acest fapt ar putea incuraja ACS sa grabeasca finalizarea unei tranzactii pentru a putea sa-si achite din datorii. Compania este unul din actionarii principali atat in cadrul Iberdrola, unde detine o participatie de 13%, cat si in cadrul Union Fenosa, unde detine 45% din actiuni.
Un apropiat al Electricite de France a declarat ca in continuare se poarta tratative cu ACS si se pun la punct numeroase scenarii, printre care exista si posibilitatea ca EdF sa achizitioneze o participatie in cadrul Union Fenosa.
Cu toate acestea, el a mai declarat ca EdF este precauta in acest demers, din cauza obstacolelor politice pe care le implica tranzactia. EdF detine totusi doua mari avantaje, capacitatea de productie suplimentara si cunostintele din domeniul energiei nucleare.
Spania s-ar putea arata interesata de cunostintele companiei franceze si aproape ca este nevoita sa creasca oferta de energie electrica pe fondul unei cresterii a cererii pe piata interna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO