Business Internaţional

Franţa fierbe din cauza scandalului Sarkozy-Bettencourt

Franţa fierbe din cauza scandalului Sarkozy-Bettencourt

După măsurile de austeritate şi scandalul fondurilor ilegale îi taie din popularitate preşedintelui francez Nicolas Sarkozy

07.07.2010, 23:12 35

PreŞedintele francez Nicolas Sarkozy se confruntă cu presiuni încreştere din partea partidului său UMP în sensul unei restructurăriurgente a guvernului său, după ce un scandal în care este implicatăcea mai bogată femeie a Franţei s-a tranformat în cea mai gravăcriză politică din cei trei ani de mandat al acestuia, scrieFinancial Times.

Sarkozy este supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru alua măsuri după ce un fost contabil al moştenitoarei L'OréalLiliane Bettencourt a insinuat că aceasta a făcut o donaţie ilegalăsub formă de cash în valoare de 150.000 de euro pentru campaniaprezidenţială a preşedintelui în 2007. Avocatul moştenitoareiL'Oréal a refuzat să comenteze.

Palatul Elysée a declarat că acuzaţiile sunt false. Sarkozy adeclarat că acuzaţiile împotriva lui Eric Woerth, unul dintreminiştrii săi şi cel care ar fi primit plicul cu bani "reprezintă oinsultă şi nu conţin niciun element de adevăr".

Acuzaţiile survin scandalurilor legate de cheltuieli desăptămâna trecută în urma cărora au demisionat doi miniştri.Acuzaţiile şi reacţia neobişnuit de întârziată a preşedinteluiîngreunează eforturile guvernului francez de implementare amăsurilor de austeritate şi reduc dramatic popularitatea luiSarkozy.

Politicienii UMP îi cer preşedintelui să-şi remanieze rapidminiştrii pentru a-şi stabiliza guvernul. Chiar şi loialiştiipartidului UMP îi cer preşedintelui să iasă în faţă şi săvorbească. Ultimele acuzaţii au fost lansate de Claire Thibout,fostă contabilă a moştenitoarei L'Oréal, în cadrul unui interviuacordat Mediapart, un site de ştiri.

Site-ul a făcut luna trecută publice înregistrări ale unorconversaţii telefonice între Liliane Bettencourt şi Patrice deMaistre, administratorul averii sale. Înregistrările au generatspeculaţii că afacerile Lilianei Bettencourt nu au intrat sub lupaautorităţilor fiscale pentru că soţia lui Woerth, pe atunciministru al bugetului, era consilier financiar al miliardarei.

Conform interviului, Thibout susţine că Maistre i-a spus că aretras 150.000 de euro cash din conturile miliardarei, sumă pe careintenţiona să i-o transfere lui Woerth pentru campania luiSarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO