Business Internaţional

Franţa promite respectarea ţintelor de reducere a deficitului bugetar sub ameninţarea reducerii ratingului suveran

Franţa promite respectarea ţintelor de reducere a deficitului bugetar sub ameninţarea reducerii ratingului suveran

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2011, 16:17 572

Franţa pregăteşte noi măsuri pentru a se asigura că poaterespecta ţintele de reducere a deficitului bugetar, a declaratmiercuri preşedintele Nicolas Sarkozy, într-un moment în carestatul francez se pregăteşte să lupte pentru păstrarea ratinguluisuveran, în prezent aflat la nivelul maxim posibil, scrie The WallStreet Journal.

Sarkozy, care fost obligat de turbulenţele recente din lumeafinanciară să-şi întrerupă vacanţa de pe Coasta de Azur şi săconvoace miercuri o întâlnire de urgenţă a cabinetului, a afirmatcă obiectivele de reducere a deficitului sunt "imperative". El acerut ministerelor de finanţe şi buget să găsească soluţii pentruprotejarea acestor obiective.

"Ţintele sunt imperative şi vor fi atinse indiferente deevoluţia perspectivei economice", a spus preşedintele.

Economiştii apreciază că estimările guvernului de creştereeconomică sunt prea optimiste. După un avans de 0,9% în primeletrei luni ale acestui an, economia franceză, a doua ca mărime dinzona euro, a încetinit, probabil, la 0,3% în al doilea trimestru,potrivit estimărilor analiştilor.

Guvernul mizează pe o creştere de 2% anul acesta şi de 2,25%pentru 2012 pentru a putea reduce deficitul bugetar la 5,7% din PIBîn 2011 şi la 4,6% din PIB anul următor.

Executivul se va reuni pentru a lua în cosiderare noi măsuri pe24 august.

Întâlnirea guvernului de miercuri a fost convocată în contextulîn care unii investitori se tem că problemele economice şifinanciare ale statului şi criza datoriilor din zona euro vor facedin Franţa următoarea victimă de calibru mare a agenţiilor deevaluare financiară, după ce S&P a retrogradat recent ratingulSUA, cea mai mare economie a lumii.

Calificativul Franţei a intrat în colimatorul pieţelor luni,după ce costurile asigurării datoriilor franceze împotriva intrăriiîn incapacitate de plată au crescut accelerat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels