Business Internaţional

Franţa reintră în era socialistă, dar victoria în alegeri a partidului preşedintelui Hollande ar putea creşte tensiunile dintre Franţa şi Germania

Franţa reintră în era socialistă, dar victoria în alegeri a partidului preşedintelui Hollande ar putea creşte tensiunile dintre Franţa şi Germania

Autor: Andrei Cîrchelan

19.06.2012, 00:03 177

Preşedintele Franţei François Hollande are acum mână liberă să-şi imple­menteze reformele promise în campanie pentru a readuce Europa pe calea creşterii economice, după ce partidul său a câştigat o ma­joritate confortabilă în alegerile legis­lative de duminică, potrivit presei interna­ţionale. Victoria riscă însă să în­tunece peisajul politic european, adâncind prăpastia dintre Franţa şi Germania, economiile dominante ale regiunii.

Alianţa condusă de socialiştii lui Hollande a câştigat 314 locuri în parlament, din totalul de 577, şi avea nevoie de 289 de locuri pentru o majoritate. Partidul con­ser­vator al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy a obţinut doar 228 de locuri. Prezenţa la vot a fost de 56%, potrivit Bloomberg.

Victoria din alegeri le oferă socialiştilor controlul asupra tuturor instituţiilor politice din Franţa. Ei controlează acum preşedinţia, cele două camere ale parlamentului, aproape toate regiunile şi majoritatea oraşelor mari, a comunelor şi depar­tamen­telor (echivalentul judeţelor din România - n. red.). O astfel de dominaţie este o premieră în a Cincea Republică Franceză.

De când a preluat puterea, Hollande s-a opus măsurilor de austeritate propuse de cancelarul german Angela Merkel ca soluţie pentru criza datoriilor din Europa. La nivel internaţional, Hollande este un susţinător al obligaţiunilor comune europene, prin care statele zonei euro ar contracta datorii în comun, însă Germania se opune unui astfel de instrument dacă obligaţiunile respective nu sunt emise după realizarea unei veritabile uniuni economice şi financiare în zona euro. Cancelarul german Angela Merkel a lansat un atac fără precedent asupra Franţei în weekend, declarând că diferenţa economică dintre Franţa şi Germania, cele mai mari economii ale zonei euro, devine din ce în ce mai evidentă, că statul francez rămâne în urmă în timp ce Germania a devenit o "ancoră" pentru stabilitatea zonei euro.

Hollande propune 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene

Preşedintele Franţei François Hollande (foto) le-a propus liderilor europeni măsuri pentru "creştere economică imediată", care ar presupune investiţii totale de 120 de miliarde de euro, potrivit Wall Street Journal.

"Consiliul European va trebui să decidă în iunie asupra unor măsuri de creştere cu efect rapid, în valoare totală de 120 de miliarde de euro. (...) Măsurile ar trebui dezvoltate înainte de sfârşitul anului, începând cu implementarea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare. Ele va trebui să fie însoţite de măsuri pentru ocuparea forţei de muncă, favorizând în primul râmnd tinerii", notează Hollande într-o scrisoare trimisă liderilor europeni, citată de La Tribune. Banii ar veni din fondurile de coeziune nefolosite

(55 miliarde euro), împrumuturi de la Banca Europeană pentru Investiţii (60 de miliarde euro) şi din obligaţiuni emise pentru a finanţa proiecte de infrastructură (4,5 miliarde euro).

Planul lui Hollande, intitulat "Pact pentru creştere în Europa", are toate şansele să fie întâmpinat cu scepticism de liderii europeni, deoarece fondurile de coeziunie şi finanţările de genul celor propuse de Hollande rămân nefolosite deoarece ţările nu reuşesc să propună suficiente proiecte realiste pentru a atrage banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO