Business Internaţional

Franta se teme sa nu piarda ratingul AAA

31.05.2010, 23:09 17

Franta a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca ii va fifoarte greu sa isi mentina ratingul AAA daca nu vor fi adoptate oserie de decizii privind situatia bugetului, scrie agentia de presaThomson Reuters. Anuntul survine dupa ce Germania a sugerat ca arputea recurge la majorari de taxe pentru a reduce deficitul.

Autoritatile au anuntat deja ca sunt pregatite sa adopte masurinepopulare pentru a evita ca o criza similara celei din Grecia sase repete in cazul economiei lor, insa exista indoiala ca uneleguverne, in special cel al Spaniei, beneficiaza de sprijinulnecesar pentru a-si duce la bun sfarsit planurile.

Ministrul pentru buget Francois Baroin a afirmat la sfarsitulsaptamanii trecute ca Franta nu ar trebui sa ia drept bun ratingulAAA, care permite Parisului sa se imprumute pe pietele financiareinternationale relativ mai ieftin si sa isi finanteze deficitulbugetar de 7,5% din PIB.

"Obiectivul pastrarii ratingului AAA este dificil de atins sieste un obiectiv care, de fapt, informeaza partial desprepoliticile economice pe care le dorim", a spus Baroin. "Trebuie sareusim sa ne pastram ratingul AAA, sa reducem datoria pentru aevita sa devenim prea dependenti de piete si trebuie sa facem acestlucru pe termen lung", a adaugat el.

Baroin a explicat ulterior ca tinta "este un obiectiv dificil deatins, insa suntem dedicati atingerii lui".

Franta a anuntat ca estimeaza pentru acest an un deficit bugetarde 8% din PIB, insa spera ca pana in 2013 sa reuseasca sa ilcoboare la 3%, limita impusa de Uniunea Europeana.

In prezent se poarta discutii pentru reformarea sistemului depensii. Parisul a inghetat cheltuielile publice, in frunte cupensiile si dobanzile pentru perioada 2011-2013. Se analizeaza, deasemenea, posibilitatea unui amendament constitutional pentrustabilirea unor limite de deficit bugetar mai dure.

Problemele bugetare ale Germaniei sunt mai putin severe, insaministrul de finante Wolfgang Schaeuble a anuntat in weekend cagermanii ar putea fi nevoiti sa suporte majorari de taxe sireduceri de cheltuieli.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel analizeazaposibilitatea majorarii TVA la 19% pentru o serie de produse, carein prezent se bucura de o rata inferioara de 7%, potrivit unorsurse din coalitie.

"Daca elimini exceptiile fiscale, unii vor spune ca este omajorare de taxe. La sfarsitul zilei, ce conteaza este ca politicasa fie echilibrata si inteleapta", a explicat Schaeuble. "Sa tinemminte ca reducerile de cheltuieli sociale ii afecteaza pe ceisaraci."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO