Business Internaţional

Franţa va aloca 2,3 mld. euro pentru finanţarea angajării a 100.000 de tineri în 2013

Franţa va aloca 2,3 mld. euro pentru finanţarea angajării a 100.000 de tineri în 2013

Autor: Andrei Cîrchelan

31.08.2012, 00:02 248

Guvernul socialist al Franţei intenţio­nează să cheltuiască 2,3 miliarde de euro în 2013 pentru a combate şomajul printre tineri, deşi trebuie în paralel să găsească metode pentru a economisi 30 de miliarde de euro ca să atingă ţintele de deficit bugetar, potrivit Financial Times.

Planul de a crea 100.000 de locuri de muncă în 2013 a fost prezentat de premierul Jean-Marc Ayrault la o întâlnire a Medef, organizaţia angajatorilor din Franţa. Scopul vizitei lui Ayrault era acela de a calma liderii mediului de afaceri în privinţa politicilor fiscale şi industriale implementate de guvern.

Planul guvernului francez vine pe un fundal în care economia stagnează de nouă luni, iar perspec­tivele de revenire economică sunt slabe pentru anul viitor. În acest context, cheltuiala plănuită de autorităţi va spori dificultatea angajamentului luat pentru reducerea deficitului bugetar până la nivelul de 3% în 2013.

Premierul nu a spus dacă autorităţile intenţio­nează să renunţe la o parte din majorările de impozite, aşa cum a solicitat Medef. Ce a declarat, însă, Ayrault, a fost că autorităţile intenţionează să găsească soluţii pentru declinul competitivităţii industriale din Franţa, ceea ce înseamnă că guvernul va lucra mai îndea­proape cu mediul de afaceri pentru reducerea costurilor cu forţa de muncă. Demnitarul nu a oferit alte detalii pe acest subiect.

"Pentru a duce greul în Europa şi în lume, Franţa trebuie să devină din nou competitivă în mod sustenabil. Asta înseamnă că mediul de afaceri trebuie să fie puternic şi să creeze locuri de muncă", a spus demnitarul.

Laurence Parisot, liderul Medef, a declarat la rândul ei că prezentarea lui Ayrault a fost încuraja­toare, însă problema principală este implementarea reformelor.

Prob­lemele economice grave cu care se con­fruntă administraţia preşedintelui François Hollande au fost subliniate recent, când liderul celui mai mare sindicat al ţării a cerut organizarea de proteste în octombrie "pentru apărarea locurilor de muncă din industrie".

Bernard Thibault, liderul sindicatului CGT Union, a spus recent că autorităţile trebuie să aleagă între solicitările sindicatelor pentru mai multă protecţie a angajaţilor şi solicitările Medef pentru o piaţă a muncii mai flexibilă. "Guvernul trebuie să aleagă. Pentru noi nici nu intră în discuţie posibilitatea ca muncitorii să accepte mai multă flexibilitate", a spus Thibault.

În timp ce şomajul va depăşi peste puţin timp nivelul de 10% din forţa de muncă, autorităţile au anunţat implementarea uneia dintre principalele promisiuni de campanie electorală ale lui Hollande. Măsura angajează statul la plata a 75% din costurile fiecăruia din cele 100.000 locuri de muncă disponibile în 2013. Alte 50.000 de locuri de muncă ar fi sub­ven­ţionate în aceeaşi măsură în 2014. Locurile de muncă vor fi disponibile pentru tineri cu vârstele între 16 şi 25 de ani, cu accent pe zonele sărace, cu şomaj sporit.

Aceasta a fost a doua măsură costisitoare anunţată de autorităţi în două zile. Guvernul şi-a asumat marţi alocarea a 300 milioane euro pentru finanţarea scăderii de 6 eurocenţi a preţului combustibilului. Costurile scăderii de preţuri vor fi împărţite egal cu industria petrolieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels