Business Internaţional

Fukushima: nivelul iodului radioactiv în apa mării, de 1.150 de ori mai mare decât norma legală

Fukushima: nivelul iodului radioactiv în apa mării, de 1.150 de ori mai mare decât norma legală

Autor: Mediafax

28.03.2011, 10:28 42

Un nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decâtnorma legală a fost măsurat în apa mării prelevată la aproximativ30 de metri de reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleareFukushima, din nord-estul Japoniei, a anunţatluni Agenţia pentru Siguranţă Nucleară.

Până în prezent, testele erau realizate la sud de centralaFukushima Daiichi, la ieşirea reactoarelor 1, 2, 3şi 4, cele mai avariate, unde nivelul iodului 131 era duminică deaproape 2.000 de ori mai mare decât limita normală.

Reactoarele 5 şi 6, care erau oprite pentrumentenanţă în momentul seismului urmat de un tsunami la 11 martie,nu au suferit pagube majore, iar sistemele lor de răcire au pututfi reconectate la alimentarea cu energie electrică.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Hidehiko Nishiyama, a precizatcă testele au fost realizate de compania de electricitate careadministrează centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO), pe mostre deapă prelevate din apropierea celor două reactoare, construite înpartea de nord a centralei.

"Un nivel al iodului 131 de 1.150 de ori mai mare decât limitalegală a fost detectat în apă de mare prelevată în apropiere dereactoarele 5 şi 6", a afirmat el, în cadrul unei conferinţe depresă. Citiţi mai mult despre nivelul radioactivităţii din Japonia pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO