Business Internaţional

Furtuna subprime face ravagii in conturile directorilor companiilor de asigurari

Furtuna subprime face ravagii in conturile directorilor companiilor de asigurari

Martin Sullivan, directorul executiv al AIG, a primit anul trecut un bonus cu 42% mai mic, pe fondul pierderilor de ordinul miliardelor cauzate de criza subprime

16.04.2008, 15:18 19

Creditele ipotecare s-au dovedit a fi o catastrofa mai mare decat orice dezastru natural pentru directorii din industria asigurarilor, scrie Bloomberg.
American International Group (AIG) a redus bonusul pe 2007 al directorului sau executiv Martin Sullivan cu 42%, pe fondul celei mai mari pierderi trimestriale suferite de compania de asigurari in ultimii 89 de ani. Ambac Financial Group a renuntat la acordarea de bonusuri directorului executiv Robert Genader, i-a redus salariul cu 71%, dupa care l-a disponibilizat in luna ianuarie. Aceste reduceri salariale au reprezentat cele mai drastice masuri luate vreodata de vreuna dintre companiile care fac parte din Standard & Poor's 500 Insurance Index.
Comisiile directoare ale companiilor de asigurari ii trag acum la raspundere pe directorii executivi pentru cele 38 de miliarde de dolari (24 miliarde euro) pierdute in urma crizei creditelor ipotecare subprime. Masurile luate impotriva directorilor sunt reprezentate in majoritatea cazurilor de reduceri salariale sau de bonusuri mult mai mici, conform datelor furnizate de companii. In comparatie, in 2005, directorii executivi ai companiilor americane de asigurari au primit o crestere salariala de 8,2% dupa ce au fost absolviti de vina in urma pierderilor in valoare de 41,1 miliarde de dolari (25,9 miliarde euro) suferite in urma uraganului Katrina, considerat cel mai scump dezastru natural din istoria Statelor Unite.
"Tot mai putine companii sunt dispuse sa ofere bonusuri in anii nefasti", a declarat Richard Furniss, consultant la firma de evaluare a companiilor de asigurari Towers Perrin. "Exista prea multe riscuri, prea multe momente stanjenitoare si prea multa publicitate negativa in cazul in care aleg sa o faca" , a mai adaugat Furniss.
Doisprezece dintre cele 20 de companii de asigurari care fac parte din Indicele S&P au raportat o micsorare a salariilor si reducerea bonusurilor directorilor executivi pe 2007. Datele nu includ compania Ace, deoarece aceasta nu a furnizat informatiile necesare.
Reducerile salariale vin in contextul in care indicele S&P pentru companiile de asigurari a scazut cu 7,7%, actiunile AIG au pierdut 19% pe Bursa din New York, in timp ce Genworth Financial a pierdut 26% si actiunile Ambac au scazut cu pana la 71%.
Este foarte posibil ca directorii executivi ai companiilor de asigurari sa nu primeasca nici anul acesta majorari salariale, conform informatiilor furnizate de Fondul Monetar International, care estimeaza pierderile suferite de industria asigurarilor si legate de creditele ipotecare la 130 de miliarde de dolari (82,16 miliarde de euro).
"Industria asigurarilor presupune evitarea marilor probleme. Managementul ar trebui platit in functie de cat de bine se reuseste acest lucru", a declarat Paul Newsome, analist la Sandler O'Neill & Partners din Chicago.
Compania newyorkeza AIG, care a inregistrat pierderi de 18 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro) in urma crizei creditelor subprime, a incercat sa amortizeze aceste pierderi prin reducerea salariilor si bonusurilor directorului executiv Sullivan, a directorului financiar Steven Bensinger si a tuturor "directorilor executivi cu responsabilitate directa in serviciile financiare si operatiunile de management al activelor", dupa cum au declarat reprezentantii companiei.
Compania de asigurari Genworth a recurs la reducerea salariului CEO-ului Michael Frazier, de la 3 milioane de dolari (1,89 milioane de euro) in 2006 la 1,4 milioane de dolari (884.000 de euro) anul trecut. Reducerea salariala a venit in urma unei scaderi a profitului de 8,1% in al patrulea trimestru in special in cazul diviziilor de asigurare a ipotecilor si a obligatiunilor asigurate cu credite ipotecare. Frazier s-a aflat la conducerea companiei inca de la listarea acesteia, in 2004.
XL Capital si MBIA, cel mai mare asigurator de obligatiuni, au recurs la aceleasi strategii, prin disponibilizarea directorilor executivi si prin reduceri salariale masive la nivelul conducerii companiei.
Progressive Corporation, care a avut foarte putine investitii in domeniul creditelor ipotecare, si Safeco, care nu a investit deloc in astfel de credite, au fost nevoite de asemenea sa reduca salariile managerilor in urma unor scaderi ale profiturilor.
Progressive, a treia companie de asigurari auto ca marime din Statele Unite a redus salariul si bonusurile salariale ale CEO-ului Glenn Renwick cu 24%, pana la 1,58 milioane de dolari (998.000 de euro), dupa ce compania a inregistrat o scadere a profitului net de 28%.
Salariul directoarei de la Safeco, Paula Rosput Reynolds, a scazut cu 24%, pana la 2,21 milioane de dolari (1,39 milioane de euro), dupa ce compania a inregistrat pierderi pe al patrulea trimestru in cadrul diviziei de asigurari auto.
"Cred ca acum remuneratia directorilor executivi este mai aliniata la castigurile actionarilor", a declarat Harry Graham, managing director la Smart Business Advisory and Consulting.
Obiectivele pentru bonusurile de anul acesta sunt "neagresive", din cauza previziunilor de erodare a castigurilor pe segmentele asigurarilor auto si financiare.
"In cazul in care anul acesta aduce un nou uragan Katrina, comisiile de conducere vor fi mult mai putin ingaduitoare cu directorii lor executivi", a declarat John Gayley, un alt director de la Towers Perrin. In urma pierderilor suferite in al patrulea trimestru, actionarii vor fi mult mai atenti la implicarea si mai ales vina directorilor executivi in viitoare probleme.
"Comisiile erau pe vremuri dispuse chiar sa nu ia in considerare catastrofele naturale. Ei spuneau ca directorii nu au nicio vina in astfel de dezlantuiri ale naturii. Acum, nu mai sunt la fel de binevoitori", a mai adaugat Gayley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO