Business Internaţional

Fuziune amanata intre CrA©dit Agricole si CrA©dit Lyonnais

29.01.2003, 00:00 10

Fuziunea dintre bancile franceze CrA©dit Agricole si CrA©dit Lyonnais pare ca va fi amanata cel putin pana luna viitoare in timp ce autoritatile de reglementare a pietei bancare franceze se intalnesc in aceasta saptamana pentru a stabili regulile dupa care vor judeca problemele privind concurenta ridicate de aceasta afacere in valoare de 19,5 miliarde euro.
Comite des Etablissements de CrA©dit et des Entreprises d'Investissement (CECEI), institutia care reglememteaza piata bancara din Franta nu a mai luat pana acum nici o decizie intr-o fuziune de asemenea proportii si cu asemenea implicatii asupra concurentei. "CECEI va veni cu propriile sale reguli si propriul sau mod de lucru", a declarat o persoana familiara cu situatia. "Ei doresc ceva ce nu poate fi contestat si nu poate fi judecat la tribunal".
Oponentii la aceasta fuziune, printre care se numara si banca franceza BNP Paribas sunt de parere ca astfel s-ar crea un jucator dominant pe piata bancara de retail din Franta. Impreuna, CrA©dit Agricole si CrA©dit Lyonnais controleaza aproximativ 30% din piata franceza a serviciilor bancare de baza, desi in unele zone rurale ele au peste 50% din piata.
"Noi vom fi pusi intr-o postura care ar fi intolerabila in orice alt tip de afacere", spune o persoana apropiata de BNP Paribas.
BNP Paribas detine 16,3% din CrA©dit Lyonnais si nu a formulat nici o contra oferta pentru aceasta banca. Daca CECEI apriba pana la urma fuziunea dintre CrA©dit Agricole si CrA©dit Lyonnais, oponenti precum BNP Paribas ar putea sa faca apel la curtea suprema a Frantei.
Alte banci importante, printre care se numara si SociA©tA© GA©nA©rale, Banques Populaire si CrA©dit Commercial de France, si-au trimis parerile catre CECEI ca urmare a initierii unei anchete cu privire la aspecte legate de concurenta.
Persoane apropiate de CrA©dit Agricole spun ca dupa fuziunea acestei banci cu CrA©dit Lyonnais pe piata bancara franceza ar mai opera inca sapte mari grupuri bancare, numar mai mare decat in alte tari europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels