Business Internaţional

Fuziunile şi achiziţiile din Est vor creşte cu 50%, la 65 mld. €

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

03.11.2010, 23:52 18

Fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Est vorcreşte în acest an cu 50%, la 65 mld. euro, în contextul reveniriieconomice şi ale valorii de piaţă prea scăzute a companiilor, adeclarat Heinz Sernetz, membru în consiliul de administraţie alRaiffeisen Investment.

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din regiune va reveni astfel de laminimul istoric de 43 mld. euro consemnat anul trecut, a afirmatSernetz. În 2009 tranzacţiile de acest gen au coborât în EuropaCentrală şi de Est cu 72% faţă de maximul record de 154,3 mld. eurodin 2007.
Guvernele scot la vânzare diverse companii de stat cu potenţialfoarte ridicat, printre care Ukrtelecom (Ucraina), Telekom Srbija(Serbia), PTK (poşta din Kosovo) şi grupul polonez de utilităţiEnea.

Doar Polonia vrea să atragă peste opt miliarde de dolari în acestan pentru reducerea deficitului bugetar.
"Guvernele încearcă să privatizeze ce-a mai rămas, pentru a acoperipovara datoriilor şi situaţia economică slabă. Magnaţii care şi-auînceput afacerile acum 20 de ani îşi vând companiile, iar marilemultinaţionale sunt interesate să câştige cotă de piaţă în acesteţări", a declarat Sernetz.

De la începutul anului, fuziunile şi achiziţiile din EuropaCentrală şi de Est se ridică la 59,5 mld. euro, cu 564 detranzacţii, potrivit estimărilor Raiffeisen Investment, divizie aRaiffeisen Bank International, bancă austriacă cu operaţiuni în 17state foste comuniste.
România nu a privatizat nimic în acest an şi nu are nicio astfel detranzacţie planificată pentru lunile noiembrie şi decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO