Business Internaţional

Gazprom preia Rosneft, dar fara Iugansk

04.03.2005, 00:00 12

Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a declarat ca aprobarea deciziei de preluare a Rosneft, ar putea fi urmata de ridicarea interdictiei asupra detinerii de actiuni Gazprom de catre persoane din afara Rusiei, relateaza The Moscow Times.


Iuganskneftegaz, in trecut cea mai mare unitate de productie a Iukos si in prezent detinuta de Rosneft, nu va fi inclusa in aceasta tranzactie si va ramane o companie distincta controlata de statul rus, condusa de presedintele Rosneft Sergei Bogdancikov.


"A fost luata hotararea definitiva asupra procedurii fuziunii dintre Rosneft si Gazprom, statul rus urmand sa primeasca pachetul de control al Gazprom in schimbul cedarii integrale a actiunilor Rosneft, exclusiv Iugansk", a precizat Miller intr-o aparitie televizata la postul NTV, unde s-a aflat alaturi de Bogdancikov. Miller nu a spus cine a luat aceasta decizie.


"Faptul ca statul primeste pachetul de control reprezinta inceputul liberalizarii pietei actiunilor Gazprom. Integrarea activelor Gazprom si Rosneft intareste pozitia Gazprom pe sectorul petrolier si va permite companiei sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori din lume de pe piata gazelor naturale, a titeiului si energiei in viitorul apropiat", a adaugat Miller.


Fuziunea, aprobata de presedintele rus Vladimir Putin in septembrie anul trecut, urmareste sa acorde statului controlul gigantului nou-creat si sa constituie un prim pas al inlaturarii limitelor impuse la detinerea de actiuni Gazprom. De asemenea, va spori influenta geopolitica a Gazprom, si asa destul de puternica pana acum.


Ramane neclar la ce decizie s-a referit Miller. Valoarea reala a Rosneft ramane greu de calculat datorita datoriilor masive ale companiei. Persoane apropiate situatiei au declarat ca este vorba despre faptul ca ambele companii au acceptat planul, care a primit aprobarea oficialilor administratiei prezidentiale, in timp ce o alta sursa a afirmat ca nu cunoaste despre ce decizie a vorbit Miller.



Bogdancikov, unul dintre cei mai influenti manageri din Rusia, va conduce Iugansk si va controla o companie cu o productie de petrol de peste doua ori mai mare decat a Rosneft. Anul trecut Rosneft a pompat 21,6 milioane de tone de titei, in timp ce Iugansk a extras 51,8 milioane de tone.



Miller a spus ca in viitorul apropiat urmeaza sa se finalizeze "consolidarea de facto" a celor doua companii, iar Bogdancikov a declarat ca ambele societati vor ramane "entitati independente". Purtatorii de cuvant ai Gazprom si Rosneft nu au dorit sa faca nici un comentariu asupra aparentei contradictii intre afirmatiile celor doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24