Business Internaţional

Gazprom prinde din urma GE in topul celor mai mari companii

24.04.2008, 19:02 12

Compania energetica rusa Gazprom ar putea devansa gigantul american General Electric in clasamentul celor mai mari companii din lume dupa valoarea de piata, ca urmare a cresterii record a preturilor la petrol care au determinat un avans al actiunilor gigantului rus, precum si pe fondul perioadei proaste prin care trece compania americana, scrie Bloomberg. Valoarea de piata a General Electric a pierdut in ultimii cinci ani aproximativ 50 de miliarde de dolari (31,31 miliarde de euro).
In ultimul an, titlurile Gazprom, cel mai mare exploatator de gaze naturale din lume, au inregistrat o crestere de 21%, atingand o valoare de piata de 318,8 miliarde de dolari (aproximativ 200 de miliarde de euro). In aceeasi perioada pretul petrolului a urcat cu peste 43 de procente. In comparatie cu evolutia companiei ruse, General Electric a inregistrat o scadere de 11%, valoarea de piata a companiei atingand nivelul de 322,7 miliarde de dolari (202,2 miliarde de euro).
Titlurile General Electric, cel mai mare producator de locomotive si motoare cu reactie din lume, au inregistrat pe 11 aprilie cea mai mare scadere din ultimii 20 de ani din cauza rezultatelor slabe din primul trimestru.
Gazprom, detinuta in continuare de catre stat, furnizeaza gaze naturale pentru un sfert din statele europene.
Profitul companiei ruse pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2007 a atins nivelul de 113,1 miliarde de ruble (2,88 miliarde de euro), depasind astfel cu 18 procente nivelul de crestere estimat de catre analistii Bloomberg. Cresterea inregistrata de Gazprom se datoreaza in cea mai mare parte avansului record al preturilor la petrol si gaze naturale. Pe fondul cresterii cererii de pe pietele emergente, petrolul a atins saptamana aceasta pretul record de 119,90 dolari/baril (75,07 euro).
Rata de crestere economica din Rusia a atins anul trecut nivelul de 9,5%, apropiindu-se astfel de rata de crestere economica din China, care in aceeasi perioada a atins nivelul de 10,6%. In comparatie, Statele Unite au inregistrat o rata de crestere economica de doar 2,5%.
Actiunile Gazprom au inregistrat la inceputul saptamanii o scadere de 0,2%, atingand nivelul de 313,82 ruble/actiune (8,41 euro), in timp ce General Electric a scazut cu 0,4%, la 32,33 dolari/actiune (20,24 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO