Business Internaţional

General Electric are cele mai bune rezultate din ultimii ani

08.10.2004, 00:00 21



General Electric ar putea anunta cel mai mare volum de vanzarui trimestriale de cand Jeffrey Immelt a preluat functia de director executiv de la Jack Welch, informeaza Bloomberg. Immelt a devenit director general in septembrie 2001, moment care a pus capat unui sir de cresteri anuale ale profitului de cate 10%. El a realizat achizitii de 60 de miliarde de dolari si a renuntat la unele investitii mai putin profitabile, in valoare de 14 miliarde de dolari. Investitorii sunt de parere ca aceste masuri vor ajuta compania sa obtina din nou cresteri ale profitului.



Actiunile General Electric, cea mai valoroasa companie din lume, au crescut cu 8,4% in primele noua luni ale acestui an, depasind indexul Standard & Poor's 500. Immelt prognozeaza dublarea veniturilor obtinute de NBC anul viitor, dupa achizitia companiei media Vivendi Universal SA si a producatorului de echipamente biotehnologice Amersham Plc.



Profitul pentru trimestrul trei a crescut la 38 de centi pe actiune, fata de 36 de centi pe actiune anul trecut, potrivit estimarii analistilor. Vanzarile vor creste cu 14%, la 38,1 miliarde de dolari. Veniturile din vanzari ale General Electric au crescut in ultimele patru semestre, inregistrand un salt de 11% in al doilea semestru, cea mai semnificativa crestere dupa cea de18% din tremestrul trei al anului 2000.



Brian Hannon, manager de portofoliu la Delaware Management, firma care detine aproape 9 milioane de actiuni General Electric, a precizat ca rata de crestere organica pe care compania o inregistreaza este strans legata de actiunile din ultimele luni. El a adaugat ca rezultatele din ultimii ani nu sunt relevante pentru potentialul pe termen lung al companiei. Actiunile General Electric au scazut cu 39% in 2002, valoarea de piata a companiei reducandu-se cu 155 de miliarde de dolari. In 2003, actiunile au crescut cu 27,2%, depasind indicele S&P, care a crescut doar cu 26,3%.



Extinderea companiei in noi domenii de activitate va aduce un plus de 9,5 miliarde de dolari pentru veniturile din acest an, sustinand cresterea profitului pentru anul viitor la minim 10%, pentru prima data dupa 2000. In acest an, actiunile GE au fost tranzactionate aproape de varful de 51 de dolari.



Immelt a intrerupt traditia de 112 ani a companiei, care promova doar oameni din interior, aducand manageri de top din afara. Cand GE a achizitionat Amersham, Immelt a mutat baza afacerii cu echipamente medicale la Londra, numindu-l la conducere pe William Castell, fostul CEO al lui Amersham. MultI investitori au apreciat drept curajoasa mutarea lui Immelt. Alte masuri luate de Immelt au fost introducerea conferintelor trimestriale, prezentarea investitorilor pe site-ul de Internet al companiei, acordarea de actiuni directorilor executivi sI introducerea de noi membri in consiliul de conducere, pentru a-l face doua treimi independent.



Toate aceste mutari au fost facute pentru a mari productivitatea companiei, Immelt dorind o crestere organica intensa.



General Electric opereaza in domenii variate de activitate. Prin achizitia companiei Amersham, GE urmareste sa se dezvolte in domeniul medical. NBC-Universal, la care GE detine 80% din actiuni, este o sursa foarte importanta de venituri, fiind cea mai profitabila retea de televiziune din SUA. Compania beneficiaza si de revigorarea transporturilor aeriene sau de cererea ridicata pentru locomotive, masini industriale si electrocasnice.



Analistii cred ca toate acestea sunt circumstante favorabile pentru cresterea veniturilor companiei anul viitor, care poate surclasa cresterea economiei mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO