Business Internaţional

General Electric ii imbogateste pe actionari

16.12.2004, 00:00 29



Compania americana General Electric a anuntat ca intentioneaza sa se axeze mai mult pe cresterea organica, iar profitul obtinut nu va mai fi cheltuit pentru achizitii, ci va fi distribuit actionarilor, scrie Financial Times.



In cadrul intalnirii anuale de prezentare a strategiei, Jeffrey Immelt, presedintele executiv al General Electric, a precizat ca, in conditiile actuale, compania sa este capabila de o crestere interna consistenta de aproximativ 8 procente pe an. Avand in vedere si sinergiile anticipate in urma recentelor achizitii, GE prognozeaza ca imbunatatirea expansiunii organice ii va permite sa obtina din nou cresteri cu doua cifre ale profitului in 2005 si 2006, dupa trei ani de profituri mai scazute. Faptul ca General Electric va putea obtine o rata de crestere a profitului superioara este o usurare pentru Jeffrey Immelt, care a cerut mereu rabdare din partea investitorilor, pentru reorganizarea portofoliului. El a fost criticat in numeroase randuri pentru ca a cheltuit foarte multi bani pentru unele achizitii.



"Vorbim despre anul 2005 de doi sau trei ani, asa ca e bine ca am ajuns in sfarsit in 2005", a declarat Immelt. "Viitorul este acum", a concluzionat el. Immelt are motive sa fie optimist, acum cand fiecare dintre cele 11 divizii ale General Electric se bucura de un mediu extern favorabil. Pana acum, cel putin una dintre aceste divizii avea probleme, iar profitul pe actiune era limitat de costul ridicat al achizitiilor.



Compania pare sa fi depasit recentele dificultati, cum ar fi caderea planului national pentru constructia de noi centrale electrice in Statele Unite, pe baza caruia GE Energy si-a bazat estimarile, cand a prognozat o crestere a profitului intre 10 si 15 procente in 2005. Cererea globala ridicata pentru infrastructura si echipamente de transport a determinat o crestere a comenzilor pentru orice, de la locomotive si pana la statii de tratare a apei. "Pentru prima data dupa 2000, sectorul transportului si cel al energiei cresc in acelasi timp", a declarat Immelt.



Ca rezultat, GE estimeaza profituri pentru urmatorii trei ani in valoare de 63 de miliarde de dolari (47,4 miliarde de euro). Compania intentioneaza sa returneze o mare parte a acestor bani catre actionari, prin dividende mai mari sau prin rascumparari de actiuni. Jeffrey Immelt a declarat ca problema redistribuirii profitului a fost primul punct pe ordinea de zi pentru directorii independenti, cand a avut loc prezentarea strategiei in fata consiliului de directori. El a precizat ca GE mai poate cheltui intre 3 si 5 miliarde de dolari (2,25-3,75 miliarde euro) pentru achizitii, insa a adaugat ca investitorii ar avea dreptate sa-i ceara explicatii daca ar efectua tranzactii importante anul viitor.



General Electric prognozeaza ca profitul pe actiune pentru 2005 va fi cuprins intre 1,75 si 1,83 dolari, apropiat de estimarile analistilor de 1,80 dolari (1,35 euro). Actiunile General Electric erau cotate marti la 37,38 dolari (28 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO