Business Internaţional

General Electric scoate la vanzare diviza feroviara

05.05.2008, 17:55 17

Compania americana General Electric va scoate la vanzare divizia feroviara, tranzactie care, potrivit estimarilor din domeniu, s-ar putea ridica la aproximativ 4 miliarde de dolari (2,59 miliarde de euro), scrie Financialt Times.
Tranzactia face parte din noua strategie a General Electric, care a anuntat ca va renunta la diviziile cu o rata mica de profitabilitate, dupa ce, in primul trimestru, compania americana a inregistrat rezultate extrem de slabe. In prezent, divizia feroviara a companiei americane detine spre inchiriere aproximativ 165.000 de vagoane de cale ferata pentru calatori si circa 120.000 de vagoane de marfa. Oficialii GE au refuzat sa comenteze asupra viitoarei tranzactii.
In primul trimestru al acestui an, General Electic a inregistrat o scadere a profitului de 6%, atingand nivelul de 4,36 mld. dolari (2,82 mld. euro), respectiv nivelul de 0,44 dolari/actiune, comparativ cu nivelul de 4,93 mld. dolari (3,19 mld. euro) sau 0,48 dolari/actiune, atins in aceeasi perioada din 2007.
Anuntul General Electric vine la putina vreme dupa ce compania financiara americana CIT a scos la vanzare divizia feroviara, CIT Rail. CIT Rail detine un parc feroviar de 100.000 de vagoane si 500 de locomotive.
De asemenea CIT Rail, mai finanteaza si dezvoltarea proiectelor feroviare, acorda credite si asistenta companiilor feroviare regionale, precum si altor companii implicate in industria transportului de marfa din SUA.
Fiind printre cele mai grav afectate companii financiare din Statele Unite de criza creditelor, grupul CIT a fost nevoit sa imprumute in regim de urgenta aproximativ 7,3 mld. dolari (4,76 miliarde de euro), in incercarea de a-si acoperi creditele acordate. Pentru rambursarea creditului, CIT a anuntat ca va strange capital din vanzarea activelor companiei.
Prin vanzarea unor active ale CIT, oficialii companiei se asteapta la o majorare a capitalului cuprinsa intre 5 si 7 mld. dolari. Potrivit estimarilor din domeniu, tranzactia diviziei feroviare CIT Rail se ridica la aproximativ 3 mld. dolari (1,94 mld. euro).
Anunturile celor doua companii americane ar putea impulsiona si alte companii spre vanzarea de active, cu scopul de a-si majora capitalul, de vreme ce conditiile de creditare s-au inasprit dupa declansarea crizei subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO