Business Internaţional

Germania ar putea schimba regulile jocului pentru imigranţi

Germania ar putea schimba regulile jocului pentru imigranţi

Autor: Roana Rotaru

09.11.2015, 14:11 1549

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a declarat vineri că emigranţii sirieni ar putea să nu mai primească statutul de refugaţi, ci vor primi aşa numita protecţie subsidiară, care este limitată în timp şi care, în conformitate cu o altă schimbare juridică, nu ar permite solicitanţilor de azil să îşi aducă familile alături de ei timp de doi ani .

Alte ţări care sunt în situaţia noastră deja acordă protecţie limitată, ceea ce vom face şi noi acum cu sirienii. Numărul de emigranţi este atât de mare încât nu putem ca pe deasupra să le găzduim şi familile. ” a declarat Thomas de Maiziere vineri pentru un post german de radio.

După doar câteva ore ministru de interne al Germaniei şi-a corectat declaraţia, spunând că deocamdată guvernul va rămâne la aceleaşi practici permisive ca până acum.

În timp ce statutul de refugiat este valabil timp de trei ani şi permite oamenilor să îşi aducă familia imediat, protecţia subsidiară se acordă străinilor care nu se califică pentru statutul de refugiat, dar care se confruntă cu mari riscuri în ţara din care provin, dacă ar fi deportaţi. Protecţia subsidiară se acordă pe o perioadă de un an şi poate fi înnoită.

Deşi ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, şi-a retras declaraţia, aceasta nu rămas fără ecou. În susţinerea lui a venit ministrul de finanţe, Wolfgang Schaeuble, care la rândul său militează pentru înăsprirea regulilor de acordare a dreptului de azil.

„Reuniunile familiale pot şi trebuie să fie restricţionate pentru persoanele aflate sub protecţie subsidiară, adică pentru marea majoritatea. Este o decizie necesară şi sper să reuşim să fim de accord în această privinţă. Suntem aproape la limita capacităţii noastre, având în vedere că refugiaţii nu sunt distribuiţi în toată Europa. (…) Nu putem să-i primim pe toţi..” a declarat Wolfgang Schaeuble, dumincă la postul public de televiziune ARD.

Germania se aşteaptă să primească un million de refugiaţi care au plecat din ţările lor din cauza războiului şi a sărăciei. Deşi Angela Merkel a declarat că vă lua măsuri pentru a stopa valul de emigranţi, cancelarul Germaniei a exclus închiderea frontierelor şi stabilirea unei limite a numărului de personae care se califică pentru a primi drept de azil.

Un raport al Uniunii Europene de săptămâna trecută a declarat că afluxul ar putea creşte economia Germaniei cu 0,1 % în acest an, şi 0,4 % în 2016.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO