Business Internaţional

Germania atacă dur planul UE pentru colectivizarea datoriilor

Germania atacă dur planul UE pentru colectivizarea datoriilor

Autor: Bogdan Cojocaru

25.11.2011, 00:02 599

Cancelarul german Angela Merkel, reprezen­tantul celei mai mari economii euro­pene, a atacat virulent planul Uniunii Euro­pene pentru crearea de obligaţiuni comune pentru zona euro, în ochii multor economişti singura soluţie viabilă prin care uniunea mo­netară poate fi scoasă din criza datoriilor suverane.

"Găsesc că este extrem de nepotrivit că executivul european sugerează diferite opţiuni pentru euro­bonduri. Este ca şi cum ei ar spune că putem depăşi problemele ridicate de structura uniunii mo­netare prin colectivizarea datoriei. Este exact ceea ce nu va funcţiona", a declarat Merkel, citată de publicaţia britanică The Telegraph.

Germania se opune cu înverşunare unui sistem de euro­bonduri al UE deoarece se teme că astfel îi vor creşte costurile de finanţare în condiţiile în care datoriile statelor din zona euro sunt colectivizate, iar riscurile împărţite între toţi membrii.

Atacul Germaniei vine în contextul în care efectul de contagiune al crizei datoriilor pare să fi atins şi Germania, inima zonei euro. Berlinul a fost nevoit să retragă miercuri o mare parte dintr-o emisiune de obligaţiuni scadente la zece ani din cauza nervozităţii pe pieţele financiare, reuşind să plaseze titluri de numai 3,6 mld. euro, reprezentând circa 60% din totalul de 6 mld. euro vizat, la un ran­dament de 1,98%. Analiştii con­sideră că licitaţia este "un dezastru total", notează The Guardian. Comisia Europeană a prezentat miercuri trei variante principale prin care ar putea fi create euro­bondurile sau obligaţiunile "de stabilitate". "Comisia vrea să clarifice că orice mişcare spre introducerea obligaţiunilor de stabilitate ar fi fezabilă şi dezirabilă numai dacă ar avea loc o consolidare simultană, puternică a disciplinei bugetare la nivelul zonei euro", notează CE.

Cele trei opţiuni sunt înlocuirea totală a finanţării naţionale cu obligaţiuni de stabilitate emise de zona euro şi garantate atât de guvernele naţionale, cât şi de or­ganismele europene supranaţionale; înlocuirea par­ţia­lă a împrumuturilor la nivel naţional cu obligaţiuni comune, garantate de guverne şi de instituţiile europene, şi înlocuirea parţială a emisiunilor naţionale cu obligaţiuni de stabilitate, garantate însă numai de guverne. Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a apărat propunerile şi i-a reproşat lui Merkel că se ascunde în spatele doctrinei în timpul unei crize fără precedent pentru zona euro.

În încercarea de a înfrânge opoziţia Germaniei referitoare la bondurile de "sta­bilitate", Barroso a legat propunerile CE de modi­ficarea tratatelor europene. CE a propus una dintre cele mai radicale reforme în regulile bugetare europene, scrie EUob­server. Co­misia vrea ca guvernele statelor membre ale zonei euro să fie forţate să înainteze pro­iectele de buget spre aprobare CE şi Euro­group-ului înainte de a fi adoptate de parlamente.

Presa franceză a indicat că Germania ar putea ceda presiunilor privind crearea de euro­bonduri dacă sunt modificate tratatele europene în scopul întăririi disciplinei bugetare. Berlinul vrea ca tratatele să pre­vadă sancţiuni automate pentru statele indisciplinate.

Franţa presează Germania pentru a permite BCE să lupte decisiv contra crizei

Franţa a făcut ieri presiuni asupra Germaniei pentru a permite Băncii Centrale Europene să acţioneze decisiv pentru a pune capăt panicii de pe pieţele datoriilor guvernamentale din zona euro care alimentează temerile că uniunea monetară nu va supravieţui, scrie agenţia Thomson Reuters.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Mario Monti la Strasbourg în încercarea de a obţine un compromis între schimbarea tratatelor europene pentru întărirea disciplinei bugetare, aşa cum cere Germania, şi mai mult ajutor de urgenţă din partea BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels