Business Internaţional

Germania contraatacă: Creşterea economică a UE să se facă şi din fondurile structurale neutilizate. România, prin Traian Băsescu, se simte ameninţată şi reacţionează

Germania contraatacă: Creşterea economică a UE să se...

Autor: Iulian Anghel

23.05.2012, 19:37 2399

Înainte de începerea summit-ului informal al UE, Germania, prin ministrul de externe Guido Westerwellen a trecut la contraatac. Germania se opune, în continuare, emiterii de obligaţiuni comune ale zonei euro (cum sugerează preşedintele Franţei, Francois Hollande), dar ar accepta lansarea unor proiecte majore de infrastructură (încă nu este clar cum ar urma să fie finanţate acestea).

Într-un articol în publicaţia franceză de stânga, Le Monde, Westerwelle arată că Germania mai susţine, între altele, orientarea spre creştere a bugetului UE; intrarea în circuit a fondurilor structurale neutilizate sau creşterea rolului Băncii Europene de Investiţii (BEI) în finanţarea proiectelor economice.

Abia observând trimiterea făcută de demnitarul german la fondurile structurale europene, afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, anume că România sprijină măsurile de creştere economică în UE cu condiţia ca fondurile structurale să nu fie atinse, capătă sens.

România, codaşa atragerii de fonduri structurale, s-ar putea vedea pusă într-o situaţie foarte dificilă, dacă se decide ca fondurile neaccesate să fie folosite în alte scopuri.

Nu este clar cum vor evolua lucrurile, dar, la plecarea spre Bruxelles, la summit-ul UE, preşedintele Băsescu a afirmat fără să dea explicaţii în plus şi, aparent, la acel moment, fără legătură cu un subiect de dezbatere la ordinea zilei: „Măsurile de creştere economică nu trebuie să vizeze în nici un caz, din punctul nostru de vedere, diminuarea fondurilor structurale. Chiar dacă, spre exemplu, un stat n-ar reuşi să cheltuiască în timp util sumele alocate, trebuie să găsim formule de extindere a timpului şi nu de reducere a sumelor alocate. Spre exemplu, acum avem pentru execuţia bugetară 2007-2013 încă doi ani după terminarea exerciţiului bugetar. Voi aduce în discuţie extinderea termenului de la doi la trei ani pentru utilizarea integrală a fondurilor.”

Declaraţia arată că preşedintele fusese pus la curent cu problema pe care Germania urmează să o ridice în timpul summit-ului care începe în aproximativ o oră.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO