Business Internaţional

Germania si Franta cer UE sa intervina in problema short sellingului

09.06.2010, 16:04 28

Franta si Germania a cerut interventia UE in privinta limitariispeculatiilor financiare, considerand ca o parte din pariurileimpotriva titlurilor si datoriilor guvernamentale ar trebuiinterzise, acestea ducand la o "puternica volatilitate" a pietelor,informeaza Bloomberg.

Intr-o scrisoare de doua pagini, semnata de presedintele francezNicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, cei doi aucerut propuneri din partea presedintelui Comisiei Europene JoseManuel Barroso in vederea opririi tranzactiilor de tip naked shortselling a "anumitor" titluri si obligaziuni. Cei doi au cerut caaceste propuneri sa fie pregatite pana la mijlocul lunii viitoaresi nu in octombrie, asa cum a fost programat.

Short Selling-ul (vanzarea in lipsa) este un instrumentfinanciar care permite unui investitor de la bursa sa vanda actiunifara a le detine la propriu, insa trebuie sa le "imprumute" de lacineva, ca de exemplu, o banca sau casa de brokeraj cu carelucreaza.

"Naked short selling" este o operatiune prin care actiunile suntvandute fara ca traderul sa pregateasca intai "imprumutul", astfelevolutia la bursa a companiilor care fac obiectul tranzactiilordevenind negativa in mod artificial, fara a exista siguranta unortranzactii reale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO