Business Internaţional

Germania va permite crearea unui scut de foc de 700 mld. euro în jurul zonei euro

Germania va permite crearea unui scut de foc de 700 mld. euro în jurul zonei euro

Cancelarul german Angela Merkel

27.03.2012, 00:02 151

Cancelarul german Angela Merkel a cedat în faţa presiunilor altor şefi de state şi de guverne din Europa, dar şi din SUA, şi a acceptat posibilitatea înfiinţării unui scut de 700 miliarde euro de protecţie contra crizelor financiare, scrie MarketWatch.

Aceste resurse sunt însă mult mai mici decât cele cerute de investitorii de pe pieţele financiare, care cred că un fond de peste 1.000 miliarde euro ar putea amortiza o eventuală prăbuşire a unor economii mai mari, precum cele ale Italiei sau Spaniei.

Merkel a indicat că ar putea permite ca EFSF, mecanism temporar de protecţie care dispunea iniţial de o rezerve de 440 miliarde euro, dar care a furnizat până acum împrumuturi de 200 miliarde euro statelor care primesc asistenţă financiară, să funcţioneze în tandem cu ESM, mecanismul per­manent de salvare care va deveni operaţional la mijlocul acestui an şi va avea o putere de foc de 500 miliarde euro.

O decizie finală în privinţa viitorului EFSF şi ESM va fi luată probabil vineri şi sâmbătă, când miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni la Copenhaga. "Mai mulţi bani ar câştiga încrederea pieţelor. Numere mari în vitrina de cumpărături conferă calm", a declarat Klaus Regling, şeful EFSF, citat de The Telegraph.

Premierul italian Mario a avertizat că scumpirea finanţării pentru Spania reprezintă un semn de avertizare că "nu trebuie mult pentru a readuce pericolul contaminării".

Comisarul european pentru afaceri economice a cerut zonei euro să construiască un sistem de protecţie mai amplu prin consolidarea fondurilor de bailout.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO