Business Internaţional

Germania vrea să limiteze subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă pentru a reduce facturile populaţiei

Germania vrea să limiteze subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă pentru a reduce facturile populaţiei

Planul guvernului german este ca până în 2020 producţia de energie regenerabilă să ajungă la o pondere de 40% din total, comparativ cu 25% în prezent. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2013, 00:03 1042

Ministrul mediului din Germania a anunţat că intenţio­nează să îngheţe subvenţiile acordate producătorilor de energie din surse regenerabile la actualele niveluri.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel încearcă să pre­vină astfel dezlănţuirea unei furtuni politice legate de tre­ce­rea Germaniei de la energie nucleară la energie "verde" şi să îm­pie­dice creşterea preţului plătit de populaţie pentru curentul electric.

Ministrul mediului Peter Altmaier a propus ca subvenţiile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2014, după care creşterea acestora ar urma să fie limitată la 2,5% pe an. Legislaţia, care ar pu­tea intra în vigoare în august, va permite operatorilor reţelelor de electricitate să reducă plăţile făcute către noile centrale elec­trice pentru alimentarea reţelei naţionale, scrie The Wall Street Jour­nal. În felul acesta guvernul forţează industria să-şi asume un cost mai mare pentru tranziţia Germaniei spre energie alter­nativă.

Merkel a primit sprijinul populaţiei după dezastrul nuclear de la centrala japoneză Fukushima din primăvara anului 2011 pentru închiderea mai multor centrale atomice şi stabilirea unui termen limită pentru renunţarea în totalitate la energia nucleară.

Accelerarea bruscă spre energie alternativă - "revoluţia energetică a lui Merkel" - este finanţată în parte prin creşterea facturilor la energie primite de populaţie.

Taxarea suplimentară a fost introdusă în 1998 de coaliţia formată din social-democraţi şi verzi. Dar din ianuarie, suprataxa s-a majorat de la 3,6 eurocenţi pe kilowatt-oră la 5,3 eurocenţi.

Dar pentru că în toamnă vor fi organizate alegeri naţionale, coaliţia creştin-democrată a lui Merkel şi democraţii liberi, organizaţie politică orientată spre business, se tem că planurile guvernului vor întâmpina rezistenţa populaţiei dacă aceasta este forţată să plătească în continuare pentru tranziţia către energie verde. "Nu poate fi acceptat ca populaţia să suporte în continuare toate riscurile costurilor viitoare", a spus Altmaier.

Social-democraţii şi verzii cer de mult timp ca industria să suporte o parte mai mare din costuri.

Analiştii consideră că Merkel îşi schimbă poziţia pentru a preveni ca problema să devină o armă politică îndreptată contra ei. Pentru a intra în vigoare, schimbările de legislaţie trebuie aprobate de membrii din parlament ai opoziţiei.

Planul guvernului este ca până în 2020 producţia de energie regenerabilă să ajungă la o pondere de 40% din total, comparativ cu 25% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO