Business Internaţional

Germanii isi pastreaza sangele rece in fata crizei, cu toate ca cea mai mare economie europeana scartaie serios

24.05.2009, 15:58 16
 
Cele mai noi stiri cu privire la situatia economica a Germaniei ar putea parea din ce in ce mai sumbre, insa germanii de rand incearca sa isi pastreze sangele rece in fata crizei, scrie Financial Times.
Din locuinta ei situata in orasul german Stuttgart, lucrurile nu par atat de dificile pentru Regina Walz. „Speculatiile actuale cu privire la criza sunt in mod sigur exagerate", considera ea, precizand ca „toata viata am facut economii si avem o familie destul de numeroasa, astfel ca, chiar si in cazul in care lucrurile vor evolua spre mai rau, vom reusi intotdeauna sa ne descurcam".
Femeia in varsta de 42 de ani are cinci copii si o experienta bogata de viata in ciuda faptului ca in prezent este casnica. Regina Walz provine dintr-o regiune situata in sudul Germaniei, despre care majoritatea locuitorilor tarii considera ca reprezinta personificarea cumpatarii si a unui solid simt comun - valori despre care Angela Merkel, de exemplu, crede ca ar fi ajutat economiile mondiale sa se descurce mult mai bine in urma cu cativa ani.
 
„Nimeni nu traieste pe picior mare o viata intreaga"
Dupa falimentul Lehman Brothers din New York de la sfarsitul lunii septembrie anul trecut, Merkel a declarat ca cei care doresc sa afle cum au reusit sa intre economiile din Vest intr-o asemenea incurcatura ar trebui sa intrebe o femeie din acea regiune de sud a Germaniei. „In intelepciunea ei simpla si adevarata, o astfel de femeie ti-ar fi spus ca nimeni nu poate trai pe picior mare o viata intreaga", a afirmat la acea data cancelarul german.
Una dintre cele mai vizibile discrepante aparute de-a lungul crizei in Germania o reprezinta cea dintre gradul in care au fost afectati germanii de rand de declinul economic si faptul ca nivelul de incredere al electoratului si consumatorilor se mentine in continuare destul de ridicat. Se pare ca, in cele mai multe cazuri, germanii obisnuiti nu doresc sa isi piarda sangele rece in momentele tensionate.
„In prezent, sentimentul cel mai vizibil in randul germanilor este acela ca traversam o perioada stabila, fara fluctuatii", a declarat Rolf Burkl, angajat al GfK, o agentie de cercetare de piata care analizeaza nivelul de incredere al consumatorilor din aceasta tara si care a dat publicitatii studii care aratau ca sentimentul general este acela de stabilitate in ciuda declinului economic. „Situatia nu devine una mai dificila, nici nu se imbunatateste, iar majoritatea respondentilor ne spun ca stiu ca economia se confrunta cu o criza, insa ca acest lucru nu ii afecteaza in mod direct", a precizat Burkl.
 
PIB-ul a scazut cu 3,8%
Potrivit ultimelor date oficiale, in primul trimestru al lui 2009 Produsul Intern Brut al Germaniei a scazut cu 3,8% fata de trimestrul anterior, insa populatia nu pare ingrijorata de acest lucru. Cele mai recente estimari ale guvernului de la Berlin aratau ca economia germana s-ar putea contracta cu aproape 6% pana la sfarsitul anului, cel mai important declin inregistrat de la Marea Recesiune incoace, eveniment care l-a adus pe Hitler la putere si a determinat, in mod indirect, intrarea Germaniei in razboi.
Potrivit Fondului Monetar International, Germania ar putea avea in 2009 cea mai slaba evolutie dintre marile economii puternic industrializate dupa cea a Japoniei.
Ultimele date publicate si gradul de incredere al consumatorilor ar putea sugera ca s-a depasit deja un varf al declinului economic, insa majoritatea economistilor se asteapta ca rata somajului sa creasca de la 3,6 milioane de persoane la un nivel record de aproape 5 milioane de someri pana la sfarsitul anului viitor.
Nu doar exporturile Germaniei au de suferit de pe urma declinului provocat de criza economica, ci si sistemul bancar al tarii, care a fost afectat aproape la fel de mult ca acela al Statelor Unite.
Cu toate acestea, un sondaj de opinie al GfK arata ca aproape 57% dintre respondentii din Germania se tem ca si-ar putea pierde locurile de munca, cu doar 3% mai multi comparativ cu anul trecut si, asa cum precizeaza si Burkl, mult sub nivelurile de ingrijorare atinse cu prilejul altor perioade de recesiune.
 
Nemtii au avut tot timpul senzatia ca traiesc in criza
Care este totusi cheia acestui comportament paradoxal al germanilor? Manfred Gullner, angajat al institutului de cercetare Forsa, crede ca detine partial raspunsul la aceasta intrebare. „Oamenii cred ca in prezent timpurile sunt unele dificile din punct de vedere economic - insa asta credeau si in urma cu un an", a precizat el. Cu alte cuvinte, nu este atat de important faptul ca majoritatea consumatorilor au de suferit pe perioada declinului economic, ci ca cei mai multi dintre ei au trait tot timpul cu sentimentul ca traverseaza o criza - desi economia germana se afla in plina dezvoltare.
Un motiv care ar fi cauzat aceasta stare de lucruri este faptul ca redresarea economica a Germaniei, care a inceput in 2005 si s-a incheiat anul trecut, s-a bazat in special pe competitivitatea tarii pe pietele externe si pe industriile germane de export. Pretul platit a dus insa la aproape zece ani de stagnare a veniturilor reale, o tendinta care a ajutat la mentinerea unui cost scazut al fortei de munca. In timp ce exporturile economiei germane erau tot mai numeroase, consumul a ramas unul destul de redus, iar rata economisirii a atins 11-13%. „Reactia de baza a germanilor este sa faca economii si mai mari pe timp de criza", a afirmat Karl Heinz Dake, un reprezentant al Asociatiei germane a contribuabililor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO