Business Internaţional

Gigantii bancari de pe Wall Street au intrat in vizorul democratilor, care vor sa ii divizeze cu orice pret

20.11.2009, 00:00 20

Guvernul american ar putea avea in curand puterea de a divizabancile considerate "mult prea mari pentru a se prabusi", dacapropunerea inaintata de un Comitet al Camerei Reprezentantilor vafi aprobata, scrie BBC News.

Un nou consiliu ar avea dreptul sa "dezasambleze" firmele gigantdaca marimea acestora pune in pericol economia, chiar daca starealor de sanatate este buna. Wall Street-ul se opune unei astfel demasuri, care face parte dintr-un ansamblu de eforturi menite saredeseneze reglementarile din sistemul bancar, ale carui slabiciuniau fost puse in evidenta de criza financiara. Inainte de a devenilege, acest proiect mai are de depasit unele etape.

"Nicio firma nu ar trebui considerata a fi prea mare pentru aesua", a spus Paul Kanjorski, un democrat care sustine propunerea."Companiile financiare care vor sa joace la cazinou trebuie sa aibapropriile lor resurse pentru a-si acoperi pariurile si nu sa iabanii contribuabililor drept garantie pentru situatia in care sedovedeste ca au pariat gresit", mai spune el.

Multi republicani s-au aratat impotriva propunerii, argumentandca organismele de reglementare vor beneficia de puteri prea mariastfel incat vor forta institutiile financiare sa isi reducadimensiunile, situatie care le va dezavantaja.

Legislatia va pune bazele unui Consiliu de Supraveghere aServiciilor Financiare, care va trebui sa analizeze "scopul,marimea, expunerea si gradul de interconectare al activitatilorfinanciare" ale bancilor. Consiliul va trebui sa consultepresedintele inainte de a actiona de o maniera "extraordinara".

Aprobarea comitetului creste sansele ca aceasta masura de fieaprobata si sa se transforme in lege, insa va trebui mai intaivotata de Camera Reprezentantilor si apoi ratificata de catreSenat.

Comitetul de Servicii Financiare al Camerei, care s-a angajattimp de mai multe saptamani intr-o dezbatere privind reformelefinanciare si care a venit cu propunerea, a votat eradicarea uneimasuri propuse anterior de republicani, care ar fi adaugat un noucapitol codului falimentului, si ar fi stabilit pozitii pentruinstitutiile financiare non bancare de mari dimensiuni care seconfrunta insa cu probleme.

Reglementarea sistemului financiar inainteaza cu pasi mici inCongres. A trecut mai mult de un an de la criza de pe pietele decapital care a condus sistemul financiar mondial la un pas demarginea prapastiei.

Administratia Obama analizeaza in prezent mai mult de 12propuneri de reforma a sectorului financiar. Una dintre elevorbeste despre crearea unei noi legislatii care sa se ocupe decolosii din sectorul financiar care se confrunta cu probleme.Principalul scop al acestei propuneri este sa asigure ca erorilecomise in timpul administratiei Bush in ceea ce privesteadministrarea crizei nu se vor repeta. Atunci firme precum AIG siCitigroup au obtinut ajutoare de miliarde de dolari. Altele, precumLehman Brothers au fost lasate sa intre in faliment, iar unele aufost fortate sa devina actori ai unor fuziuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels