Business Internaţional

Gigantii din industria siderurgica profita de cererea mare de otel

15.05.2008, 19:41 64

Profitul net al ArcelorMittal a crescut cu 5,4%, pana la 2,37 miliarde de dolari (1,53 miliarde de euro) in primul trimestru, conform declaratiilor facute de reprezentantii companiei, scrie Bloomberg.
Grupul cu sediul in Luxemburg a revizuit in crestere estimarile pentru profitul pe al doilea trimestru si prevede o majorare a pretului otelului folosit in industria auto si cea electrocasnica in lunile iulie si august. Oficialii ThyssenKrupp, cel mai mare grup siderurgic din Germania, au declarat ca profiturile inainte de scaderea taxelor si impozitelor au crescut pana la 742 de milioane de euro (1,14 miliarde de dolari) in trimestrul fiscal incheiat la 31 martie.
ArcelorMittal, infiintat in 2006 dupa ce miliardarul Lakshmi Mittal a achizitionat compania Arcelor cu suma de 38,3 miliarde de dolari (24,8 miliarde de euro), a ridicat preturile la produsele sale in urma scumpirii minereului de fier si a cocsului, care au atins preturi record in ultima perioada.
Cia Vale do Rio Dolce, cel mai mare producator mondial de minereu de fier, a anuntat pe 18 februarie anul acesta ca atat clientii sai din Asia, cat si cei din Europa au fost de acord cu scumpirea de 71% a preturilor minereului.
"Aceste rezultate pozitive ne indica un al doilea trimestru foarte bun", a declarat Alan Coats, analist la HSBC Holdings din Londra, referindu-se la rezultatele obtinute de ArcelorMittal in primul trimestru al lui 2008. "Daca in Europa si Asia, cresterea a fost una dramatica, in Africa si CSI (Comunitatea Statelor Independente), aceasta a avut o evolutie mai lenta, ceea ce este destul de surprinzator", a adaugat Coats.
Cu toate acestea, ArcelorMittal nu a reusit sa atinga profitul de 2,59 miliarde de dolari (1,68 miliarde euro) estimat de analistii intervievati de Bloomberg. Vanzarile grupului au crescut cu 22%, pana la 29,8 miliarde de dolari (19,2 miliarde de euro), iar castigurile inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizari de pe al doilea trimestru vor depasi 6,5 miliarde de dolari (4,21 miliarde de euro), conform reprezentantilor companiei. Exporturile din primul trimestru au crescut cu 8,1%, pana la 29,2 milioane de tone.
"In ciuda incertitudinilor economiei globale, noi continuam sa observam o cerere solida", a declarat Lakshmi Mittal, CEO al ArcelorMittal.
"Europa este principala zona de crestere, deoarece cererea din partea producatorilor auto si de electrocasnice este tot mai mare in aceste zone", a declarat Stephen Pope, analist la Cantor Fitzgerald din Londra, inainte de publicarea rezultatelor pe primul trimestru.
ThyssenKrupp a ridicat preturile de doua ori anul acesta pe fondul scumpirii materiilor prime si a energiei electrice, in timp ce cererea din Europa si pietele emergente s-a mentinut la cote pozitive, conform purtatorului de cuvant al companiei, Erwin Schneider.
Pretul otelului laminat la cald a crescut cu 34% in primul trimestru, conform datelor furnizate de Metal Bulletin.
Intr-un raport de luna trecuta, Confederatia Europeana a Industriilor Fierului si Otelului estima ca preturile vor continua sa creasca in cursul acestui an deoarece producatorii vor continua sa ridice preturile la materiile prime. Consumul de otel la nivelul Uniunii Europene va creste cu 0,8% anul acesta si cu putin sub 2% in 2009, conform grupului de lobby Eurofer de la Bruxelles.
Pretul de referinta al cocsului s-a triplat in cursul acestui an pe fondul cresterii cererii la nivel global si al problemelor aparute in furnizarea de materie prima, in timp ce preturile la contractele futures pentru minereu de fier au crescut pentru al saselea an consecutiv.
ArcelorMittal a investit in ultima perioada in minele din Rusia si Africa pentru a reduce criza de materii prime. De asemenea, compania planuieste sa exploateze minereuri de carbune si fier din Mozambic si in acelasi timp lucreaza la un proiect in Africa de Sud, care ar aproviziona compania cu jumatate din resursele necesare.
Reprezentantii ArcelorMittal au dezvaluit ca urmatoarea destinatie pentru expansiunea companiei este Indonezia, unde au avut deja loc "discutii preliminare" cu guvernul de la Jakarta.
Actiunile ArcelorMittal au castigat ieri 60 de centi, resprectiv 1% pe Bursa din Amsterdam, fiind evaluate la 62,13 euro la inchiderea sedintei. Actiunile au castigat 17 procente anul acesta, evaluand compania la 90 mld. euro (140 mld. dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO