Business Internaţional

Glazer este aproape de preluarea totala a clubului Manchester

14.06.2005, 21:04 16

Malcolm Glazer este foarte aproape de a obtine actionariatul complet al celui mai bogat club de fotbal din lume, scrie BBC.

Actionarii trebuie sa se decida pana luni daca vor accepta oferta de 3 lire sterline (4,47 euro) per actiune a magnatului american.

Glazer are mai mult de 89,7% din active si se previzioneaza ca luni sa depaseasca 90%.

Ultimele cifre publicate aratau ca Glazer detinea mai mult de 76% din activele clubului Manchester United.

Familia milionarului american detine deja controlul clubului cu cei 75% din active. Daca va ajunge la 97,5%, familia va avea puterea sa forteze preluarea restului de actiuni, majoritatea fiind in mainile fanilor loiali ai echipei Manchester United, care au promis ca vor lupta impotriva magnatului american.

Grupul fanilor care detin actiuni, Shareholders United, a amenintat ca va lua masuri in instanta pentru a face "viata grea" familiei Glazer.

"Daca va ajunge la mai putin de 95%, atunci 5% din actionari il pot da in judecata, pentru a bloca hotararea speciala care-i permite sa preia compania", a spus Nick Towle, presedintele Shareholders United.

"Vrem sa-i aratam ca nu vom ceda in fata lui", a adaugat Towle.

Actionarii sunt ingrijorati de nivelul mare al datoriilor implicat in aceasta controversata afacere. Mai mult de o treime din oferta de 790 de milioane de lire sterline (1,18 miliarde de euro) este asigurata din proprietatile clubului de fotbal, printre care si stadionul Old Traford.

Alte 275 de milioane de lire sterline (410 milioane de euro) reprezinta imprumuturi din fonduri de hedging.

Planurile lui Glazer pentru club includ cresterea cu 52% a castigurilor pana in 2010, echivalent cu o crestere a pretului la bilete de la 30 de lire sterline (44 de euro) la 45 de lire (67 de euro).

De asemenea, magnatul planuieste sa retraga actiunile Manchester United de la Bursa din Londra pe 22 iunie. Daca se va intampla acest lucru, fanii nu vor mai putea sa dea in judecata familia Glazer. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO