Business Internaţional

Globalizarea, o "binecuvantare" pentru Europa

03.03.2008, 13:40 19

Cresterea comertului, precum si cea a outsourcing-ului si a offshoring-ului, nu duc la cresterea numarului de someri, ci ajuta la crearea de noi locuri de munca, in special in economiile avansate, se arata intr-un studiu referitor la piata fortei de munca din Europa, scrie Financial Times.
Grupul European de Consultanta Economica (EEAG), un consortiu format din universitatile europene sub conducerea institutului de cercetari Ifo din M?nchen, este de parere ca globalizarea, chiar daca duce la scaderea cererii pentru anumite tipuri de muncitori, are tendinta de a elimina barierele dintre posturi pe piata muncii.
Studiul universitatilor europene sugereaza faptul ca efectele pozitive ale globalizarii sunt mai numeroase decat cele negative. Cu toate ca cercetatorii sunt de parere ca datele furnizate nu sunt suficient de convingatoare, acestia cred ca pe termen lung globalizarea va duce la cresterea numarului locurilor de munca in tarile dezvoltate.
"Daca asa se va intampla, globalizarea nu va reprezenta pentru Europa Occidentala un cosmar, precum se credea pana in prezent, ci va fi mai degraba o 'binecuvantare' pentru piata muncii din Vest", se precizeaza in raport.
Cu toate acestea, in raportul EEAG se precizeaza faptul ca efectele benefice ale globalizarii s-ar putea sa nu se raspandeasca uniform. Muncitorii mai bine calificati ar avea mai mult de castigat decat cei cu un nivel de pregatire mediu, acestia din urma fiind nevoiti sa faca fata concurentei imigrantilor.
Chiar daca exista riscul ca odata cu cresterea veniturilor obtinute pe urma cresterii comertului sa apara si inegalitatea sociala, analistii sunt de parere ca guvernele nu ar trebui sa intervina prin adoptarea de masuri protectioniste impotriva competitiei externe. In loc sa se fereasca de competitia externa, guvernele ar trebui sa-si imbunatateasca modalitatea de distribuire a efectelor globalizarii si astfel sa asigure egalitatea sociala.
Recentele cercetari economice asupra efectelor globalizarii au aratat ca exista o legatura stransa intre acest fenomen si diminuarea numarului locurilor de munca. Insa cercetarorii EEAG sunt de alta parere, considerand ca cercetarile de pana acum au fost incomplete, deoarece luau in calcul doar aportul competitiei venite din strainatate, fara a tine cont si de evolutia pietei muncii la nivel international.
Cercetatorii EEAG au declarat ca exista cel putin sase modalitati prin care fenomenul globalizarii ar putea mari flexibilitatea pietei muncii europene, majorand astfel numarul angajatilor.
Printre aceste modalitati se numara cresterea competitivitatii pe piata, precum si cresterea cererii pentru bunuri. Reducerea influentelor sindicatelor in negocierile salariale, reducerea taxelor pentru importuri ar duce la cresterea nivelului de trai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO