Business Internaţional

Goana după capital: băncile germane au nevoie de 200 mld. €

Autor: Cristina Rosca

19.09.2010, 23:41 18

Băncile germane au nevoie de injecţii de capital în valoare de200 de miliarde de euro, potrivit ziarului Euro am Sonntag, care îlcita pe Hannes Rehm, şeful fondului de salvare a instituţiilor dinsistemul bancar, Soffin. Rehm a afirmat acest lucru în timpul unuidiscurs pe care l-a ţinut la Dresda în Germania. Banii suntnecesari atât băncilor mari, cât şi celor mici.

Numai cele mai importante zece bănci din Germania trebuie săstrângă 50 de miliarde de euro pentru a se supune celor mai noireguli impuse sistemului bancar la nivel mondial, care vor intra învigoare în 2019 (Basel III), potrivit cotidianului Der Spiegel.Citând o sursă din cadrul Bundesbank, banca centrală a statului,săptămânalul scrie că băncile ar trebui să poată obţine 40 demiliarde de euro punând de-o parte o cotă din profiturile viitoareşi obţinând bani de pe pieţele de capital.
Pentru cele 10 miliarde de euro rămase, instituţiile fi­nanciarevor trebui să găsească "noi surse de venit, iar acest lucru s-arputea do­vedi dificil pentru băncile re­gionale mai puţinpro­fitabile", aşa nu­mitele Landesbanken, a scris Der Spiegel.Sursa a preferat să nu îşi dezvăluie identitatea.
Săptămâna trecută, şefii băncilor centrale au stabilit noi limitepentru capitalul de bază al băncilor internaţionale. Noilereglementări bancare, denumite Basel III, se vor o plasă desiguranţă în cazul unor viitoare crize financiare.

Autorităţile bancare din întreaga lume şi reprezentanţii celor maiputernice bănci centrale reuniţi în oraşul elveţian Basel au deciscă băncile trebuie să deţină rezerve de capital mai mari pentru anu se mai repeta scenariul care a dus la criza financiară izbucnităîn toamna lui 2008.
Potrivit noilor reguli, băncile va trebui să aibă rezerve decapital de calitate superioară echivalente cu 7% din activeletotale din portofoliu, inclusiv o rezervă de conservare acapitalului de 2,5% pentru a putea înlătura viitoare turbu­lenţepână în 2019.
Noua limită este de trei ori mai mare faţă de cea ante­rioară de2%.

Cele şapte bănci re­gionale de stat din Germania se vor confruntacu dificultăţi, în condiţiile în care le este interzisă prezenţa pepiaţa de retail banking.
Din cauza acestei restricţii, ei au apelat la instrumentefinanciare riscante, de pe urma cărora au suferit pierderiimportante în timpul crizei financiare, situaţie care le-a afectat"sănătatea" mai rău decât rivalilor lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO