Business Internaţional

Goldman Sachs cauta chilipiruri printre bancile in impas

23.09.2008, 19:06 16

Goldman Sachs si Morgan Stanley, cele mai mari firme americane de servicii financiare care si-au pastrat independenta in urma crizei subprime, ar putea incheia noi tranzactii pe langa cele din segmentul serviciilor financiare anuntate in ultima saptamana, in conditiile transformarii acestora in banci, scrie Bloomberg.

Morgan Stanley intentioneaza sa vanda un pachet de pana la 20% din actiuni in schimbul a 8,4 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro) catre Mitsubishi UFJ Financial, cea mai mare banca a Japoniei, pentru a-si consolida capitalul. Goldman Sachs a anuntat ca noul sau statut de banca comerciala o va ajuta sa achizitioneze noi active.
"Asistam la tranzactii foarte oportuniste si aranjate in graba, unde tintele sunt firme aflate in impas", declara Marco Boschetti, din cadrul firmei de consultanta Towers Perrin. Goldman Sachs, careia i s-a acordat permisiunea de a se transforma intr-un holding bancar pe 21 septembrie, ar putea atrage capital in vederea achizitionarii de active presupunand ca aceasta va identifica oportunitati, a declarat Lucas van Praag, purtatorul de cuvant al companiei.
Scaderile inregistrate de burse in ultimele 10 zile au reprezentat unul din factorii care au dus la intrarea in faliment a Lehman Brothers si la preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America. Astfel, sectorul serviciilor financiare l-a devansat pe cel minier din punctul de vedere al dinamismului pe segmentul achizitiilor si fuziunilor in acest an, conform datelor Bloomberg. Bancile regionale vor fi probabil inghitite de institutiile mai mari, arata Stevan Alexopoulos, analist in cadrul JPMorgan Chase.
In cazul Washington Mutual, institutia de economii si creditare care si-a anuntat intentiile de vanzare in aceasta luna, exista cel putin cinci companii care ar putea depune oferte de preluare, conform unei persoane familiare cu situatia.
Morgan Stanley si Goldman isi vor spori probabil volumul de depozite, incercand sa atraga clienti pe retail si corporate prin vanzarea de produse cum ar fi certificatele de depozit, arata Richard Bove, analist in cadrul Ladenberg Thalmann.
Lloyds TSB Group, banca ce a achizitionat HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, ar putea scoate la vanzare active in valoare de aproximativ 9 miliarde de lire sterline (16,6 miliarde de dolari), spun analistii.
In Danemarca, Ebh Bank s-a oferit spre vanzare dupa ce si-a redus tinta privitoare la profitul brut aferent acestui an la zero. Doi creditori regionali danezi, Forstaedernes Bank si Lokalbanken i Nordsjaelland, au primit de asemenea oferte de preluare din partea unor rivale scandinave.
Miliardarul rus Mihail Prokorov a achizitionat jumatate din Renaissance Capital pentru a injecta fonduri in banca de investitii cu sediul in Moscova. Edward Eyerman din cadrul Fitch Ratings a declarat ca J.C. Flowers si Lone Star Funds se numara printre firmele de LBO care cerceteaza piata in cautare de companii de servicii financiare cu probleme.
CVC Capital Partners, cea mai mare firma de private equity din Europa dupa valoarea activelor detinute, a creat o echipa in aceasta luna care sa caute investitii in sectorul serviciilor financiare.
Lone Star a achizitionat luna trecuta IKB Deutsche Industriebank, prima victima germana a crizei subprime, iar in Statele Unite Bain Capital LLC si Hellman&Friedman LLC poarta negocieri pentru achizitionarea diviziei de administrare de active a Lehman, conform unor surse familiare cu discutiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO