Business Internaţional

Good bye, Lenin: Cuba reglementează afacerile private, piaţa auto şi cea imobiliară

Good bye, Lenin: Cuba reglementează afacerile private, piaţa auto şi cea imobiliară

Autor: Radu Racu

10.05.2011, 15:00 3531

Cuba a anunţat oficial luni ceeace se zvonea de câteva săptămâni: vânzările de case şi maşini vorfi reglementate prin lege iar cetăţenii vor avea acceptul de aînfiinţa firme private. Deciziile fac parte dintr-un programradical pentru statul care a folosit ideologia şi organizareamarxistă în ultimele decenii, şi sunt menite să ofere o direcţiecoerentă unei economii aflate în derută totală, scrie revistaTime.

În regimul de organizare marxistdin Cuba, 4 din 5 cetăţeni activi lucrează pentru stat.

Partidul Comunist din Cuba apublicat un cod de practici economice menit să liberalizeze parţialsistemul instaurat de Fidel Castro, odată cu venirea la putere înanul 1959.

Noile principii economiceelaborate de autorităţile de la Havana menţionează că guvernul"studiază posibilitatea de a permite cetăţenilor să călătorească înafara ţării, ca turişti". Promisiunea este de fapt foarte vecheînsă până în prezent nu a fost emis niciun act oficial în acestsens.

Revizia sistemului economic,menită să scoată din mocirlă sistemul fiscal cubanez a fostadoptată în unanimitate.

Cetăţenii cubanezi sunt încurajaţisă formeze cooperative private, în afara celor din domeniul agricoltolerate deja. Noile societăţi care ar putea fi organizate subforma IMM-urilor, vor putea vinde produse şi servicii fărăintermedierea statului. Totodată, noile companii vor avealibertatea de a decide cât trebuie plătit fiecare angajat, cel maiprobabil în funcţie de productivitate.

Vânzările de maşini vor filegalizate, cu menţiunea statului că mjoritatea cubanezilor nu suntîn măsură să-şi cumpere un automobil. Conform legislaţiei actuale,doar maşinile construite înainte de revoluţie putea fitranzacţionate. Cei mai mulţi cubanezi au fost legaţi timp dedecenii de aceeaşi maşină Lada, Moskvici, Polscki sau altă marcăprodusă în fostul bloc sovietic.

Noul cod de norme prevede şi căstatul va pune în circuitul public mai multe clădiri de locuinţe,în încercarea de a crea o piaţă rezidenţială. Populaţia cubaneză seconfruntă cu o criză majoră de locuinţe, adesea mai multe generaţiidin aceeaşi familie fiind înghesuite în câteva camere. Chiar şicuplurile divorţate îşi găsesc greu alte case din cauza normelor învigoare.

Cuba este condusă de Raul Castro,fratele preşedintelui Fidel, care i-a cedat în 2008 atribuţiileadministrative din cauza unor probleme de sănătate. Reformele luiRaul Castro au început încă de anul trecut, când au fost publicate178 de domenii în care cetăţenii îşi pot înfiinţa firme priivate.Totodată, liderul cubanez a anunţat că va concedia 500.000 defuncţionari de stat şi va elimin subvenţiile pentru cetăţenii carecâştigă mai puţin de 20 de dolari pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO